Bild
Nästa artikel

Video: Fords svettiga rumprobot

Nyheter

Ford har presenterat "Robutt", en robot som simulerar slitage av bilsäten under ett decennium - komplett med svett.

I dagarna har biltillverkarna tävlat i att skryta om den senaste futuristiska tekniken på CES-mässan i Las Vegas. Ford har dock kommit ut på topp efter att ha lagt sitt trumfkort - en robot som simulerar en rumpa som genomgått ett träningspass. 

– Bilar är en del av vår vardag, precis som träning och att vi svettas. Vår Robutt ger oss bra möjligheter att säkerställa att Fords säten kommer hålla kvaliteten och se bra ut så länge som möjligt, säger Florian Rohwer, utvecklingsingenjör på Ford Europa.

Video: Fords svettiga rumprobot
Video: Fords svettiga rumprobot

Roboten genomför 7 500 "sittningar" på bara tre dagar, detta ska simulera ett decenniums användning. Tidigare har det endast varit "torrsimulering", men roboten har nu uppgraderats och är komplett med svett och uppvärmning till mänsklig träningstemperatur. 

– Sätena avgör en stor del av en bils komfort. När vi sätter oss i en bil för första gången får vi genast en uppfattning om bilens kvalitet. Förr använde vi oss av pneumatiska cylindrar för att testa sätena, som endast rörde sig upp och ner. Robutt kan replikera en människas rörelser på ett helt annat sätt, säger Svenja Froehlich, hållbarhetsingenjör vid Fords europeiska högkvarter i tyska Köln.

Diskutera: Brukar du köra till och från träningspassen? 

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2019-01-14 10:59

Fräscht

#2
2019-01-14 11:33

Coolt :)

.

#3
2019-01-14 18:18

Tipsa FIAT om detta.
Jag har en Panda 4X4, fyra år gammal och 4500 mil. Galonskoningen på sätet är sprucken igen. Redan utbytt en gång på garantin vid ca 2000 mil. FIAT tar inget ansvar längre för sina värdelösa sätesskoningar. När jag köpte bilen ljög de om att det var skinnskoningar. Lita aldig på FIAT. Köper aldrig en bil av dem mer. (Detta är min 5:e och sista FIAT.)

#4
2019-01-14 20:30

Det fanns (finns?) ett punkband som hette Rövsvett. Tyckte bara att det var relevant att nämna det i detta sammanhang.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.