Bild
Nästa artikel
Vattenfalls solcellsbil slukades av lågorna

Vattenfalls solcellsbil slukades av lågorna

Nyheter

NunaX, som tävlade i världens största tävling för soldrivna fordon, fattade eld under sista tävlingsdagen.


 

Vattenfall Solar Team har vunnit Bridgestone World Solar Challenge i Australien sju gånger, men i år fick tävlingen ett snöpligt slut för dem.

Racet, som liknas vid ett VM för soldrivna bilar, sträckte sig 300 mil från Darwin till Adelaide och det var på sista tävlingsdagen, med bara 25 mil kvar som tävlingsbilen NunaX började brinna. Föraren lyckades ta sig ur innan fordonet slukades av lågorna, men teamet, som består av studenter från det tekniska universitetet i nederländska Delft kunde bara hjälplöst se på när deras hårda arbete gick upp i rök. 

Orsaken till branden är fortfarande oklar, men en utredning håller på att genomföras. 

Vann tävlingen gjorde Agoria Solar Team från Belgien. Det fanns flera svenska lag med i tävlingen som representerade svenska universitet: Bäst gick det för studenter från Högskolan i Jönköping på en tionde plats och på 20:e plats kom Chalmers. Vidare placerade sig Högskolan i Halmstad på 23:e plats och Mälardalens högskola placerade sig på 27:e plats.

Enligt reglerna för Bridgestone World Solar Challenge får varje lag ha 20 kg battericeller. Som en jämförelse kan en vanlig elbil ofta ha över 500 kg batteri. Det finns också restriktioner på hur stora yta solcellerna får ta upp på fordonet och energitäthet. 

Diskutera: Vad tycker du om tävlingar för solcellsdrivna bilar?

Vattenfalls solcellsbil slukades av lågorna
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2019-10-22 10:56

Kanske de borde döpt den Icarus? :)

.

#3
2019-10-22 16:38

Säkert kul och intressant för alla deltagare. Dock, som åskådare lika tråkigt som formel-e. Saknas en dimension liksom, alla som besökt LeMans eller ett F1-lopp förstår säkert vad jag menar.

#4
2019-10-22 19:41

Trist för de nederländska studenterna! Men som Saud säger, det saknas lite X-factor. Denna tävling är istället lite av en ingenjörs våta dröm.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.