Nästa artikel
Vätgas-Hyundai nu hos första kunden
Nyheter

Vätgas-Hyundai nu hos första kunden

Publicerad 12 juni 2014 (uppdaterad 13 juni 2014)
Hyundai har levererat det första exemplaret av vätgasdrivna bränslecellsbilen ix35 Fuel Cell till en kund i Kalifornien i USA.
Bilen som kallas Tucson Fuel Cell i Amerika hittade hem till en familj i södra Kaliforninen den i tisdags. Bilen som är känd för att vara den avgjort dyraste från Hyundai med ett pris på runt 1,3 miljoner kronor erbjuds med ett mer fördelaktigt leasingavtal för kunder i Los Angeles-området. Detta då de kraftigt begränsade tankningsmöjligheterna för vätgasbilar är aningen bättre i den delen av den amerikanska västkusten.
 
Nollutsläppsbilen Hyundai ix35 Fuelcell tillverkas i samma fabrik som den ordinarie bilen och produceras mer dynamiskt efter tillfrågan även om Hyundai själva gärna talar om bilen som den första massproducerade vätgasbilen. Istället för en förbränningsmotor har bilen utrustats med bränsleceller som omvandlar vätgas till ström som i sin tur driver en elmotor på 100 kW. Strömmen lagras på ett batteri på 24 kW och vätgasförbrukningen ska enligt Hyundai vara 0,9868 kg/100 km.

Diskutera: Skulle du kunna tänka dig en vätgasbil?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-06-12 14:37
Gunnar Lindberg

Ett batteri på 24 kW är nonsens. Skall kanske vara 24 kWh?

#2 • Uppdaterat: 2014-06-12 15:08
glamoureus

Alltså folk köper bilar för att transportera sig alltså är transportkostnaden den viktigaste.

Eftersom Sverige och EU är snart beroende av Amerikansk frackingas så försvinner miljöpoängen ?

Och sen är kostnaden för Amerikansk gas tokhög eftersom den måste omvandlas till flytande form och hållas kylt när den skeppas i fartyg.. så varför ska folk vilja ha dyrare transportkostnader?

#3 • Uppdaterat: 2014-06-13 00:33
mawno

Första vätgas ix35 är fel. 2 st är i trafik i Malmö, och har varit det ett år eller mer. Synd att man måste åka till Köpenhamn för att tanka bara.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.