Bild
Nästa artikel

Varning för blåljus - via bilstereon

Nyheter

I framtiden ska utryckningsfordon komma fram lättare. Med hjälp av ett nytt varningssystem som uppmärksammar bilister om utryckningar - via av bilsteroen.

Många bilister uppmärksammar inte nära polisen eller räddningstjänsten rycker ut. Därför har ett nytt radiosystem testats i Enköpings och Hågos kommuner. Systemet varnar bilister för blåljusfordon via bilstereon - på upp till 300 meters avstånd.


- Vi är mycket nöjda och vi nästan grät när utrustningen plockades bort ur våra bilar, säger en överväldigad Lars Westerlund, vid Räddningstjänsten i Enköpings och Håbos kommuner.


Under sex veckor har ett australiensiskt företag testat det nya systemet i Sverige. Systemet har underlättat vid utryckningar - och minskat den oro som annars finns bland bilisterna.


- En del hör oss inte alls. Andra blir lätt panikslagna, bromsar eller gör något annat som utsätter trafikanterna för fara, säger Lars Westerlund.


Nu ska Rikspolisstyrelsen och Räddningsverket ansöka hos Post-och telestyrelsen om att få använda tekniken på fler platser i Sverige.


- Om utrustningen får användas i Sverige ska vi se över om det är något för oss, säger pressekreterare Elin Almqvist vid Rikspolisstyrelsen.

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
Daniel
2008-11-18 12:01

Med dagens välisolerade bilar är det svårt att höra utryckningsfordon. Har flera gånger uppmärksammat att det kommer ett fordon med blåljus i backspegeln men först hört sirenen när de ligger jämsides. Så varför skulle inte ett sådant ypperligt system få godkänt?

#1
Lägerleffe
2008-11-18 12:19

Mycket smart. Bilar är förvisso hyggligt tysta nuförtiden; det största bullret kommer oftast från bilstereon. Men när dunka-dunkat avbryts av siren lär väl även felvända kepsfjortisar bakom ratten fatta vinken.

#1
Roy
2008-11-18 13:18

Naturligtvis får det godkänt!
Något annat är otänkbart.

#1
Ingvar Hjalmarsson
2008-11-21 21:44

Jag och mina vänner är antingen DÖVA eller Gravt Hörselskadade..
Vad får VI för hjälp av er stora
DUMHET ? ?
Det är sanerligen på tiden att någon börgar att TÄNKA !

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.