Nästa artikel
Varning för blåljus - via bilstereon
Nyheter

Varning för blåljus - via bilstereon

Publicerad 18 november 2008 (uppdaterad 21 september 2010)
I framtiden ska utryckningsfordon komma fram lättare. Med hjälp av ett nytt varningssystem som uppmärksammar bilister om utryckningar - via av bilsteroen.

Många bilister uppmärksammar inte nära polisen eller räddningstjänsten rycker ut. Därför har ett nytt radiosystem testats i Enköpings och Hågos kommuner. Systemet varnar bilister för blåljusfordon via bilstereon - på upp till 300 meters avstånd.


- Vi är mycket nöjda och vi nästan grät när utrustningen plockades bort ur våra bilar, säger en överväldigad Lars Westerlund, vid Räddningstjänsten i Enköpings och Håbos kommuner.


Under sex veckor har ett australiensiskt företag testat det nya systemet i Sverige. Systemet har underlättat vid utryckningar - och minskat den oro som annars finns bland bilisterna.


- En del hör oss inte alls. Andra blir lätt panikslagna, bromsar eller gör något annat som utsätter trafikanterna för fara, säger Lars Westerlund.


Nu ska Rikspolisstyrelsen och Räddningsverket ansöka hos Post-och telestyrelsen om att få använda tekniken på fler platser i Sverige.


- Om utrustningen får användas i Sverige ska vi se över om det är något för oss, säger pressekreterare Elin Almqvist vid Rikspolisstyrelsen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2008-11-18 12:01
Daniel (ej verifierad)

Med dagens välisolerade bilar är det svårt att höra utryckningsfordon. Har flera gånger uppmärksammat att det kommer ett fordon med blåljus i backspegeln men först hört sirenen när de ligger jämsides. Så varför skulle inte ett sådant ypperligt system få godkänt?

#2 • Uppdaterat: 2008-11-18 12:19
Lägerleffe (ej verifierad)

Mycket smart. Bilar är förvisso hyggligt tysta nuförtiden; det största bullret kommer oftast från bilstereon. Men när dunka-dunkat avbryts av siren lär väl även felvända kepsfjortisar bakom ratten fatta vinken.

#3 • Uppdaterat: 2008-11-18 13:18
Roy (ej verifierad)

Naturligtvis får det godkänt!
Något annat är otänkbart.

#4 • Uppdaterat: 2008-11-21 21:44
Ingvar Hjalmarsson (ej verifierad)

Jag och mina vänner är antingen DÖVA eller Gravt Hörselskadade..
Vad får VI för hjälp av er stora
DUMHET ? ?
Det är sanerligen på tiden att någon börgar att TÄNKA !

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.