Bild
Nästa artikel

Variabla hastighetsskyltar framgångsrika

Nyheter

Variabla hastighetsskyltar räddar liv. Det visar Vägverkets försök med dessa skyltar.

- Hastigheten i korsningar har sänkts med upp till 15 kilometer i timmen på platser där skyltarna finns. Det är betydligt mer än om man sänkt farten med hjälp av vanliga plåtskyltar, säger Anders Lindkvist vid Movea som ansvarar för utvärderingen av försöket, enligt TT.

Under fem år har Vägverket genomfört försök med variabla hastighetsskyltar där hastigheterna har kunnat förändras efter behov. Och testperioden visar på goda resultat.

Enligt resultaten har antalet döda eller svårt skadade minskat med upp till 40 procent under försöksperioden.

- Vi uppskattar att antalet olyckor minskar med mellan 15 och 40 procent beroende typ av skyltar. Resultatet är fantastiskt och över förväntan, säger Anders Lindkvist.

Försöken med variabla hastigheter ses som mycket framgångsrika och de 20 skyltanläggningar som ingått i försöken kommer fortsätta att vara i drift.

Dessutom kommer fler anläggningar att installeras.
Taggar: Nyheter
Variabla hastighetsskyltar framgångsrika

Kommentarer

#1
Emme
2009-01-12 10:55

Alltid räddar liv enligt dem.
Förstår dock inte hur en skylt förhindrar en krock när den väl har hänt :)
Digitala skyltar tycker jag är bra för jag talar om anpassning av hastigheten men när vägverket bara går efter sänkt fart så lär dessa digitala vara inställda på låg hastighet.
Under deras vision över 97-07 misslyckades dem totalt.
Det dem gjorde var att sänka farten.
Man måste se åt andra håll också.
Sätt in ett nytt vägverk!!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.