Nästa artikel
Bilfrågan: Varför är mopedbilar så dyra?
Nyheter

Bilfrågan: Varför är mopedbilar så dyra?

Publicerad 2 oktober 2009 (uppdaterad 22 januari 2014)
"Priset för en mopedbil ligger inte sällan kring 150 000 kronor. Varför är det så dyrt?" Vi Bilägare reder ut.

När mopedbilar kommer på tal nämns ofta priset som uppseendeväckande högt. När en läsare hörde av sig och undrade varför en mopedbil kan kosta upp till 160 000 tog vi kontakt med en branschföreträdare från tillverkaren Microcar:

FRÅGA:
Funderar på att köpa en mopedbil och såg nypriset på sådana, upp till 160 000 kr (Microcar)! Hallå, du får ju en ny småbil för de pengarna! Saltar de på priset tack vare man inte behöver körkort eller vad? Köper inte något kvalitetssnack, titta så enkla de är till exempel i underredet.

Anders, Skellefteå

SVAR:
Tre faktorer driver upp priset:

1. Låg produktion med mycket handarbete.

2. Motorkomponenter från båtindustrin. 4 KW motoreffekt gör att endast en dieselmotor med låg effekt samt ett bra vridmoment fungerar, alltså en båtmotor från Japanska Yanmar (finns i alla Microcar), mycket vanlig i segelbåtar.

3. Produktion med material som är mycket kostsamma: komposit, aluminium med mera på grund av en stipulerad högsta nettovikt på 350 kg. Nya Microcar M´Go kostar som 2010 års modell från 119 900 kr. Totalmarknaden är ca 500 fordon/år.

Hans Lundström, Microcar, Sverige

Diskutera: Kan du tänka dig betala 160 000 kronor för en mopedbil?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-10-10 18:30
Kjell Larsson (ej verifierad)

Vilket snack, det sitter helt vanliga Lombardini små dieselmotorer som är samma som jag använder i mina maskiner i en del av mopedbilarna, att skylla på att det är dyra motorer är skitsnack.
Någon tjänar stora pengar på dessa leksaksbilar.

#2 • Uppdaterat: 2009-10-24 13:39
Lars Carlson (ej verifierad)

Om nu dessa ni kallar leksaker (användes även av handiikappade) vad får man då för alla dessa slantar.Du säger att motorena är även i båtar, är det
ett lockbete eller? När kommer testerna på dessa
dyrgriparna?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.