Nästa artikel
Varannan vill prova självkörande bilar
Nyheter

Varannan vill prova självkörande bilar

Publicerad 2 oktober 2019 (uppdaterad 2 oktober 2019)
I en studie som biltillverkaren Audi gjort visar det sig att 53 procent kunde tänka sig att ta plats i en självkörande bil.
Det är i samarbete med marknadsundersökningsföretaget Ipso som Audi intervjuat 21.000 personer i nio länder (Kina, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Sydkorea, Spanien, Storbritannien och USA) om deras inställning till självkörande bilar och autonom teknik.

Resultaten visar att 82 procent är intresserade av autonom körning, men endast 53 procent skulle kunna tänka sig att testa det. Största oron är att förlora kontrollen, säger 70 procent, följd av risker med tekniken som 66 procent bävar för. Avsaknaden av ordentligt regelverk kring självkörande bilar är också ett orosmoment hos 65 procent av de som svarade. 


I studien går det att utläsa att yngre, välutbildade personer med hög inkomst är mest positivt inställa till självkörande bilar. Äldre, lågutbildade eller de med lägre inkomst är mer skeptiska. Vad de tycker beror också på vilken nationalitet de har. Kineserna välkomnar självkörande bilar med öppna armar. I Europa ställer sig spanjorer och italienare mest positiva. De som är mest avigt inställda till autonoma fordon bland europeerna är britterna. 
 

Audi har också benat ut fem olika personlighetstyper utifrån svaren i undersökningen: 

  • ”Den misstänksamme föraren”
  • ”Den säkerhetsorienterade tvekaren”
  • ”Den öppensinnade andrepiloten”
  • ”Den statusorienterade trendsättaren”
  • ”Den teknikvana passageraren”
Den öppensinnade andrepiloten
Den allra vanligaste personligheten, där 30 procent av de svarande i undersökningen passade in, var ”Den öppensinnade andrepiloten”. De kräver att autonoma bilar ska ha testats ordentligt i alla möjliga tänkbara scenarion innan de själva tar plats i dem och de önskar också att kunna ta över kontrollen från fordonet närsomhelst. 
Den säkerhetsorienterade tvekaren
24 procent passade in i kategorin säkerhetsorienterade tvekare. De är reserverade när det gäller självkörande bilar och har inte så stort intresse av tekniken. Det enda som är viktigt för dem är att säkerheten är garanterad. 
Den statusorienterade trendsättaren / Den teknikvana passageraren
Två grupper som utgör lika stora andelar av de som svarade var trendsättarna och de teknikvana. De utgjorde 16 procent var och återfinns främst i Kina och Sydkorea, men även USA. Trendsättarna vill gärna lära sig allt om tekniken bakom den självkörande bilen och tror att en sådan bil kan förbättra deras image. De teknikvana är redo för självkörande bilar idag och tror att det bara är en tidsfråga innan de tar över vårt sätt att transportera oss. De sätter sin fulla tilltro till tekniken och är inte oroade över att vara passagerare. 

Den misstänksamme föraren
Sista gruppen är de misstänksamma förarna, vilka ofta återfinns i Tyskland. De vill helst köra själva och är av naturen kritiska till okända, ej beprövade teknologier. 

Du kan läsa hela studien här.

Diskutera: Tror du att helt självkörande bilar kommer att bli verklighet?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.