Nästa artikel
Var tredje barn sitter fel i bilen
Nyheter

Var tredje barn sitter fel i bilen

Publicerad 29 mars 2012 (uppdaterad 29 mars 2012)
Trots vetskapen om barn upp till fyra år ska sitta bakvända i bilen sitter nästan en tredjedel av barnen ofta framvända.

Det är en ökning med sju procent jämfört med fjolåret, konstaterar försäkringsbolaget Volvia i en ny undersökning. Ännu värre är situationen för 3–4-åringarna. Där åker hela 58 procent framåtvända. Josefin Karlsson på Volvia:

– Trenden är oroväckande. Barn upp till fyra år bör sitta bakåtvända. Det gör att risken för en allvarlig nackskada minskar med hela 90 procent, säger hon.

För att uppmärksamma frågan arrangeras Baklängesmarschen den 9 maj. Tiotusentals barn på förskolor runt om i landet medverkar för ”sin rätt att sitta säkert i bilen”.

I Vi Bilägare 6/2012 som utkommer den 16 april och anländer hos prenumeranter från den 10 april testar vi barnsäkerheten hos våra fem långtestbilar.
 
Diskutera: Hur placerar du barn upp till fyra år i bilen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2012-03-29 23:22
Per_K

Varför?! Hur har det blivit så här? Varför går utvecklingen åt fel håll? Har lite svårt att förstå detta...

#2 • 2012-03-30 10:00
Mistro

Vib fortsätter att tjata om detta löjliga ämne som om dessa föräldrar inte är medvetna om hur barnen åker säkrast!

Vi köper säkra bilar och säkra barnstolar och installerar dem givetvis så bra som det är möjligt.
En 4 åring får mycket sällan plats med sina ben om stolen vänds bakåt.
Stolarna är mycket sällan konstruerade för att vara bakåtvända då barnet väger mer än 15 kg.

Vilken bil och stol anser ni att vi skall köpa för att "uppfylla kraven"?
eller är det våra barn det är fel på som är för långa eller tunga?
Kan i alla fall förtydliga att det inte är särskilt vanligt förekommande att ett barn väger under 15kg vid 4 års ålder och är så kort att dess ben får plats i en bakåtvänd stol sittande i vår vanligaste folk-kombi ( V70 )

Skall bli mycket spännande att se hur ni löser detta senarie i årets långtestbilar...och kom ihåg att det är viktigt att barnen sitter BAKÅTVÄNDA ( även när detta är omöjligt i praktiken,..förhoppningsvis har ni möjlighet att "låna" en 4 åring.)

#3 • 2012-03-30 10:05
Hackenbush

Visst ska barn sitta säkert men hur bra blir det att låta barnet sitta dubbelvikt i barnstolen bara för att man måste ha den bakåtvänd?

#4 • 2012-04-01 14:41
Mugge

Det må så vara att skaderisken minskar med en faktor 10. Men man får inte glömma att harmoniska barn i bilen miskar olycksrisken långt mer än så. Ett barn som inte vill sitta bakåtvänt, eller som blir illamående stör föraren och innebär att färden kan bli dramatiskt mycket farligare.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.