Nästa artikel
Var tionde man är okej med att köra onykter
Nyheter

Var tionde man är okej med att köra onykter

Publicerad 24 maj 2021
Tio procent av männen och fyra procent av kvinnorna i en undersökning tycker det är okej att köra bil efter en öl eller ett glas vin.
I en enkätundersökning utförd av Motorförarnas Helnykterhetsförbund och Bilprovningen fick 2.400 svenskar svara på frågor om alkohol och bilkörning.

Tio procent av de tillfrågade männen och fyra procent av kvinnorna svarade att de tycker det är okej att köra bil inom två timmar efter att de druckit en starköl eller ett glas vin.

Sex procent av männen svarade också att de själva har kört bil inom två timmar efter att de druckit alkohol, jämfört med två procent av kvinnorna. 62 procent svarade att de gjorde det för att de inte kände sig onyktra eller inte trott att de överskrider promillegränsen för rattfylla.

Enligt undersökningen är rattfylleri vanligare i storstadsregionerna än i övriga landet. Det är också vanligare att de med 35.000 kronor eller mer i månadslön kör onyktra än övriga medborgare. 

Gränsen för rattfylleri i Sverige går vid 0,2 promille. För en man som väger 80 kilo motsvarar det ungefär en liten burk mellanöl, men det är svårt att själv räkna ut hur lång tid det tar för alkohol att lämna kroppen.

MHF rekommenderar att man inte bör köra bil eller cykla på flera timmar efter att man druckit en öl eller ett glas vin.

Enligt MHF kör drygt 12 000 personer rattfulla i Sverige varje dygn. Varje år dör 60–80 personer i trafikolyckor orsakade av rattfylleri.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.