Bild
Nästa artikel
Var femte förare är rädd för biltvätten

Var femte förare är rädd för biltvätten

Nyheter

19 procent av bilisterna bävar för att köra in i en automattvätt, enligt en ny undersökning. Men det finns hjälp att få.

30 procent av svenskarna lider av flygrädsla och 45 procent är rädda för att simma i öppet vatten. 

Och tydligen är automatiska biltvättar också något att frukta. Det anser nämligen 19 procent av 1.016 bilister som svarat i en undersökning som Yougov genomfört på uppdrag av branschinitiativet Hållbar biltvätt. 

– Att vara rädd för att köra in i en automattvätt kanske låter harmlöst jämfört med andra rädslor, men går det så långt att man undviker biltvättar och istället tvättar bilen hemma blir det ett problem. Det kan bero på osäkerhet för hur man åker in på ramperna, rädsla att bilen ska repas, att det kommer in vatten eller att man helt enkelt känner sig instängd i ett trångt utrymme, säger Robert Dimmlich, initiativtagare för Hållbar biltvätt.
 

Var femte förare är rädd för biltvätten

För att bli av med sin biltvättsrädsla har leg. psykologen och KBT-terapeuten Maria Farm några råd på vägen:
 

1. Konfrontera din oro steg för steg. Ett första steg kan vara att åka till en biltvätt och be personalen visa hur det går till och berätta vad som händer under själva biltvätten. Det ökar känslan av att du har kontroll och faktiskt kan klara av det.
2. Ta med sällskap! Det bör vara någon som inte känner samma oro som dig utan kan stötta dig om det behövs.
3. Håll dig lugn. Hjärnan har svårt att skilja mellan fysisk och psykisk stress. Märker du att pulsen går upp och paniken kommer smygande så andas långa, djupa andetag. Sitt bekvämt, slappna av och försök att inte spänna dig. Lugn och harmonisk musik kan också hjälpa.
4. Blunda inte utan titta på det som händer runtomkring. Beskriv gärna högt för dig själva vad du ser. Det minskar risken att fantasin skenar iväg och ökar istället ditt rationella tänkande.
5. Sätt ett mål att du ska klara av det och belöna dig när du är klar! Kanske med en god middag, eller ett biobesök!

Diskutera: Tycker du att det är obehagligt med automatiska biltvättar?

Var femte förare är rädd för biltvätten
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2019-11-01 10:52

Tycker man riktigt illa om sin bil och utsätter den för en automatisk biltvätt är man rätt korkad. Saltvatten och repor varsågod. Rent blir det inte heller.

#2
2019-11-01 12:55

Som mest har jag tvättat min bil i en automat 11 gånger samma dag så jag är ganska van.

#3
2019-11-01 13:02

Hade inte kunnat skriva det bättre Ulf!
Det blir också repor vid handtvätt, men mycket-mycket färre.
Nya automattvättar må vara bättre än gamla, men har en riktigt smutsig bil varit in före dig så har du garanterat repat din bil om du kör in.
Är man rädd om bilen så är automattvättar med borstar "no-no"...

#4
2019-11-01 13:12

Är det inte dags att vi får ett skyddande ytterlager som inte får repor så förbaskat enkelt?

.

#5
2019-11-01 13:24

Jag anar fördomar här bland de få kommentarerna. Dessutom är det få personer som begriper hur man handtvättar en bil.

Dock finns det borstfria biltvättar som duger utmärkt om man ibland snabbt vill få bort den värsta smutsen.

#6
2019-11-01 13:25

Den där myten om repor ska nog vårdas och spridas ett tag till tänker jag. Den minskar ju trängseln vid automattvätten.

#7
2019-11-01 13:26

Åka in? För sju euro tar min biltvätt hand om bilen. Högtrycksspolar för hand med tvättmedel, kör genom tvättunnel med borstar och tork, handtorkar sedan det sista. Lacken som ny efter fjorton år.

#8
2019-11-01 13:33

Att automatiska biltvättar repar lacken är ingen myt! Var och en gör dock som den vill.. Personligen skulle jag aldrig köra bilen genom något dylikt, men man är olika..

#9
2019-11-01 15:02

Det är verkligen ingen myt, automattvätt med borstar är fruktansvärt mot lacken helt enkelt. Har provat en gång precis när jag skulle lämna tillbaka en leasingbil, efter en enda automattvätt kunde man se en del tvättrepor redan, det var en modern anläggning. Kommer aldrig hända på bilarna jag äger själv, klarar inte av att se lacken full med tvättrepor, vissa bryr sig inte för fem öre, men alla är olika..

#10
2019-11-01 16:21

Jag bryr mig om min bil och det är därför jag tvättar i en modern automattvätt. Ni som har repor har ni kollat riktningen på dem och har ni i förekommande fall verkligen tvättat i en biltvätt med skonsamt och polerande borstmaterial?

#11
2019-11-01 17:34

Som jag skrev tidigare: Det finns borstfria biltvättar som duger utmärkt om man ibland snabbt vill få bort den värsta smutsen. Och när det gäller bilhandlarna bryr de sig inte ett smack om bilen är "handtvättad" eller tvättad i automattvätt med borstar.

#12
2019-11-01 18:21

Största problemet jag har med automattvättar är att man betalar skitdyra pengar. Men inte fan blir det rent.
De flesta asfaltsprickar är kvar. Fälgarna ser ut som en hög bajs och runt diverse kanter är det helt otvättat.

Jag tvättar inte i automatt-tvätt för att det är att kasta pengarna i sjön.
Finns gott om snabbtvättare som blåser över bilen för hand in och utvändigt för 400-500 pix i Stockholmsområdet.
Den blir banne mig riktigt bra då. Bättre det än bajsautomaterna.

#13
2019-11-01 19:04

Pinjong: Det finns inga skonsamma borstar som borstar lacken. Och ja, de blir massvis med halvmånerepor för att borstarna böjer sig mot svängda ytor.
Intelligentes: Högtryckstvätt tar inte bort filmen som gör att bilen ser "disig ut". Men det är klart, man slipper reporna.

#14
2019-11-01 19:10

Jag tvättar i GDS-hall, började med att följa med farsan dit för över 60 år sen, och sen har jag fortsatt själv med egna bilar. Automattvätt, det har aldrig varit något alternativ. Kanske för att jag är osäker på hur det funkar! Men obehagligt, nä det kan jag inte tänka mig att det är. Men minns teve-klassikern "vi hade i alla fall tur med vädret," där skådisen Rolf Skoglund fastnar i biltvätten och far iväg med borstarna över bilen. Scenen är på riktigt, och det är äkta rädsla! Han vägrade att göra scenen mer än en gång...

#15
2019-11-01 19:41

McTar: Det förutsätter ändå att det finns något vasst i "borsten". Det gör det inte om anläggningen uppför sig som den ska.

#16
2019-11-01 19:58

GDS hall använder jag mycket eller rättare sagt endast!
Spolar av bilen i biltvättar men använder dock inte borsten där.

Tvättrepor blir det dock med egen biltvätt fast sådana som går att polera bort.
Automattvättar gör bilen mer repig även mjukbiltvätt.

#17
2019-11-01 20:08

Tvättar alltid bilen i en hall, för man hyr en tvätt plats. Där finns vatten, rätt avlopp och slang med högtryck. Kostar mig mellan 60-80 kr, och senast idag tvättade jag bilen.

#18
2019-11-01 21:25

Jag kör 6000 mil om året, tvättar i automattvätt med borstar minst en gång i veckan i snitt över året, och nej, de har inte sett ut som skit för det....nog kört min Tesla 20 ggr i automattvätt redan, och den är hur fin som helst i lacken.

#19
2019-11-01 22:40

November till Februari. Då är det bara Bilt Hamber Auto Foam som gäller. Övrigt meningslöst med tanke på Trafikverkets vansinniga prioriteringar. Givetvis är bilen både lackskyddad och rostskyddsbehandlad innan.

#20
2019-11-02 08:03

Pinjong: Det är ingen myt att "det vassa" kommer antingen från din egen bil eller från bilen innan.
Om automaten fungerar som den skall eller ej kan jag inte svarar på. Uppenbarligen finns det kunder som antingen inte ser reporna eller inte bryr sig om dem.

#21
2019-11-02 08:38

Jag läste en gång. Vill du ha repor lite hur som helst eller vill du att de ska vara längs med bilen. Så är man oförsiktig så blir det repor på bilen. Min vardagsbil har jag kört i automattvätt några gånger per år sen den var ny för 13 år sen. Nästan inte en repa. Min sommarbil handtvättar jag. Det finns nån repa, osäkert om jag åstadkommit den via handtvätt. En gång lät jag en firma i Neapel tvätta den. Högtryck, skum så den såg ut som en gräddbakelse, högtryck igen samt avblåsning med lövblås. Kort avtorkning med torkduk därefter. 10 Euro. Inte en repa.

#22
2019-11-02 12:01

McTar: Jag ser om det uppkommit en repa på min bil eller ett stenskott. Men tvättrepor har jag aldrig sett. Å andra sidan står jag inte heller och specialstuderar lacken eller använder optiska instrument. Skulle jag göra det så skulle jag förmodligen se att bilens lack egentligen ser ut som ett månlandskap. Typ.

#23
2019-11-02 13:48

Arne Nilsson1

Så du har tvättat din bil några ggr per år under 13år, hur många ggr är några.....? Jag skulle vilja se lacken på din bil....

Nja, jag är inte rädd för att åka in i automattvätt, jag är däremot rädd för att den repar lacken, det är en viss skillnad. Men visst jag är rädd om min bil......

#24
2019-11-02 19:30

Artikeln blandar ihop två skar. Det ena är att vara pedant det andra är att ha fobi. Att man ser repor eller inte kan ha med bilens färg att göra eller ljuset, noggrannheten, synen. Det blir repor oavsett metod. Graden beror på hur bra är automattvätten vs hur kunnig är hen som tvättar bilen. Förstås kan man göra bättre jobb med handtvätt men jag har sett folk som tar borsten direkt på leran över bilen och gnider på. Hemskt! Kom ihåg att använda svamp och duk alltid i en och samma riktning när du tvättar (gäller inte polering) på så sett syns repor bara i ena vinkeln.

#25
2019-11-03 08:32

Har man varit med om att biltvätten spårat ur och krockat med bilen så är man skeptiskt.

Har man även varit med om att kedjan till takborsten gått av så att hela motorhuven blivit bucklig så handtvättar man sin pärla istället.

På 60-talet fanns det en biltvätt i Alphyddan. Den både såg hemsk ut och lät något fruktansvärt när den torkade bilen. Inte konstigt om barn fick skräck för biltvättar på den tiden som sitter i till vuxen ålder. Bilarna var inte heller så tätat utan det rann in vatten både här och där i kupén. Så där satt man bak på ett råkallt galonsätet i en råkall bil med tjock imma på rutorna med rinnande vatten längs dörrpanelen till lukten av cigarettfimpar från den överfyllda askoppen med en kliande mössa på huvudet och höll för öronen. När vi sedan backade ut så fylldes kupén även med orenade avgaser kryddad med bensinånga.

#26
2019-11-03 11:02

Rädd för att köra in i en automattvätt är jag naturligtvis inte. Ändå har jag aldrig under mina 53 år som bilägare tvättat i automat. Till för ca 14 dagar sedan. Vår dotter hade vunnit ett presentkort på en Preemstation som gällde för en "premiumtvätt". Med detta epitet menar jag priset som stod på presentkortet:320 kr. Eftersom jag inte ville att vinsten skulle gå förlorad körde jag efter några dagar till den aktuella stationen och lät bilen få dunderkuren med "extra allt". Jag kan bara konstatera att inte ens detta program tog bort nyligen påflugna asfaltfläckar. Dessutom satt insektsrester kvar på vindruta och strålkastare. Jag brukar handtvätta hemma på gräsmattan ca 30-40 ggr per år och det skulle motsvara ca 11000 kr vid automattvätt. Det är ungefär lika mycket som jag betalar för skatt, helförsäkring, service och 1000 mils körning under 12 månader. Är det klokt??

#27
2019-11-03 12:18

Ett bra tips om man ska tvätta bilen i en automattvätt (helst då UTAN borstar!), är att spraya på extra avfettning några minuter innan man kör in i tvätthallen. Då är det inga asfaltfläckar kvar. När det gäller insektrester är det självklart att de INTE försvinner helt i en automattvätt, eftersom tvättmedlen inte löser upp organisk vävnad. Vill man vara säker på att insektresterna försvinner är det samma sak: Fram med en sprayflaska med insektborttagningsmedel och spraya på några minuter innan man kör in i tvätthallen.

För övrigt handlar artikeln om att ha rädsla (fobi) för automatiska biltvättar - inte om hur "pärlan ser ut efteråt"! Jag har själv syndat i frågan =)

#28
2019-11-03 11:38

Glimma: Nu är det ju inte riktigt så att man kör det högst prissatta tvättprogrammet varje gång om man tvättar så ofta i automat som du gör hemma. Så din jämförelse blir lite skev. Men visst kostar det, samtidigt kostar tvättprodukterna en hel del med som man använder hemma, glöm inte dem. Handtvättar du hemma 40 ggr per år har du ju en rejäl slant i produkter med.
Jag kör en kombination, jag lämnar in bilen en gång i månaden ungefär på in och utvändig tvätt/städ. Blir riktigt bra då de även tar ev. asfaltsfläckar m.m, där mellan kör jag automattvätt 2-3 ggr. Då tar automattvättens mellanprisade program den smutsen som hunnit bli riktigt bra. Och jag behöver inte bidra till att låta tvättmedel rinna ner i marken som du gör hemma.

#29
2019-11-03 13:28

Min förra bil var svart. Eftersom den var ny satsade jag på lackbehandling. Jag var noga vid tvätt, antingen varsam handtvätt eller automat utan borstar.
När jag sålde bilen såg lacken ändå ut som skit. Tre år av bortkastade pengar och arbete.

Har ny bil nu. Kör valfri automattvätt utan ångest. Behöver bilen en mer ordentlig omgång lämnar jag in den för ”rekord”.

Var femte rädd för automattvätt, vilket är märkligt då det är betydligt fler än var femte som utsätter bilen för blästsprut då de håller för kort avstånd till framförvarande.

#30
2019-11-03 13:06

Henrik M: Jag tvättar på gräsmatta hemma med borste på slang. På ställen jag inte kommer åt använder jag svamp. Var 5:e-10:e gång ca tar jag ynka lite miljödiskmedel i spann blandat med ca 8 liter vatten och ungefär lika ofta lite miljöklassad avfettningsmedel på asfaltfläckarna. Denna flaska varar flera år så kostnaden är försumbar. Gräsmattan tar ej stryk, ej heller ogräs inkl. maskrosor.

#31
2019-11-03 13:57

Glimma: Dock kan vi nog ärligt säga att det minimala användandet av rengöringsmedel är det nog väldigt få som tar efter. Men ja, det kan jag ge dig, att använder du inte mer ska jag inte påstå du påverkar miljön! :)

#32
2019-11-03 14:35

Jag körde KIAn genom en automattvätt idag. Det var en sån som drar bilen genom hallen. Såna ger mig obehag precis som när man kör bil med frihjul. Man har ingen kontroll.

#33
2019-11-04 18:00

Jag gillar inte automattvättar, tvättar för hand i stället i tvätthall.

#34
2019-11-06 17:22

Jag har aldrig tvättat min bil i en automattvätt, och kommer inte att göra det i framtiden heller, men om man är rädd för tvätten kan man väl stiga ur bilen och stå på behörigt avstånd från den"farliga" tvätten innan den sätter igång.

#35
2019-11-10 23:50

Det obehagligaste i en biltvätt tycker jag ljudet är. Jag brukar dock nästan alltid tvätta själv i tvätthall för det blir både billigare och renare.

Testade förra vintern en dyr s k säsongstvätt hos en större mackkedja med kallavfettning som skulle ta bort asfaltfläckar, men det hjälpte dåligt mot den smutsen. Allt var över på 6 min. och även om det just då var halva priset, var det knappast ändå inte värt det.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.