Nästa artikel
Unga män en risk i trafiken
Nyheter

Unga män en risk i trafiken

Publicerad 18 september 2017 (uppdaterad 18 september 2017)
Unga män får oftare sitt körkort indraget och är i högre grad inblandade i singelolyckor än genomsnittet.
Åldersgruppen 18-24 år är överrepresenterad i antal återkallade körkort och singelolyckor, enligt ny statistik från Transportstyrelsen.
Förra året återkallade Transportstyrelsen 31.527 körkort. I över 16 procent av fallen gällde det unga manliga förare mellan 18 till 24 år. En överrepresentation, med tanke på att åldersgruppen utgör 4,3 procent av alla körkortsinnehavare. Det är idag fyra gånger så vanligt att en ung man mellan 18-24 år får sitt körkort återkallat jämfört med genomsnittet i landet.

– Att återkalla ett körkort är en trafiksäkerhetsåtgärd. Vårt uppdrag handlar om att bedöma om en person kan förväntas vara en lämplig förare. Våra siffror visar att andelen olämpliga förare är betydligt högre bland unga, och det är killarna som sticker ut. Det framstår som tydligt att personlig mognad är en viktig aspekt som påverkar hur man beter sig i trafiken, säger Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör på Transportstyrelsen. 

Återkallande av körkort 2016 i procent hos olika åldersgrupper.

De unga manliga förarna utmärker sig även i olycksstatistiken. I 27.180 singelolyckor som inträffat mellan 2012-2016 var föraren mellan 18-24 år i mer än vart tredje fall. Som jämförelse stod äldre förare, 75 år och uppåt för mindre än var tjugonde olycka av dessa, trots att de är dubbelt så många som körkortsinnehavarna i åldern 18-24 år.

Singelolyckor 2012-2016 uppdelat på åldersgrupper.

– Den stora riskgruppen i trafiken är de unga och inte de äldre som man kanske skulle kunna tro efter mediernas rapportering. Äldre förare är betydligt mer sällan inblandade i olyckor än unga förare. Det beror på kunskap, erfarenhet och på förmåga att anpassa körningen efter de egna förutsättningarna, säger Jonas Bjelfvenstam. 
 
Diskutera: Vad tycker du om statistiken?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.