Bild
Nästa artikel
Nyheter

Tyskland ger grönt ljus för självkörande bilar

Publicerad 16 maj 2017
I höstas testade Vi Bilägare den självkörande Audi-prototypen Jack på Autobahn under ett specialevent. Nu är det fritt fram för biltillverkare att testa autonoma bilar i Tyskland.
Har klubbat igenom ny lag som ger fri lejd att testa autonoma bilar i landet.
Lagförslaget godkändes i fredags av det tyska parlamentet. Biltillverkare får testa självkörande bilar i Tyskland förutsatt att bilarna är utrustade med en slags svart låda som kan dokumentera när fordonet sköter körningen och när den mänskliga föraren har kontrollen.

Människan i bilen bär ansvaret om det sker en olycka när hon eller han kör, men om bilen opererar i självkörande läge ligger ansvaret istället på biltillverkaren. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att lagen kommer att ses över igen om två år när mer data samlats in och den tekniska utvecklingen gått längre.
 
Diskutera: Vad tycker du om att självkörande bilar snart finns i trafiken?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2017-05-16 16:50
Hans Berglund

Dom måste ju få testa systemen annars blir det ingen utveckling, sen får det utvärderas resultaten av proven.

#2 • Uppdaterat: 2017-05-16 17:22
StBa

Är det fortfarande biltillverkaren om systemet hackas och det finns virus i systemet .... konsekvensen av det torda vaar att man kan sända sin dator till producenten om man fått virus i den ... eller ??

#3 • 2017-05-17 16:29
Stefan Eriksson

Självkörande bilar är dumt-kommer att göra en del förare än mer oansvariga och okoncentrerade i trafiken. Jag vil ha mobilförbud-endast prat med handsfree och att det ställs högre krav på fordonsförare och mer poliser som kan kontrollera och lagföra de som begår grova trafikbrott-ser alldeles för ofta grova lagbrytare i trafiken.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.