Bild
Nästa artikel
Nyheter

Tvättslarv kan sänka bilens värde

Publicerad 10 april 2018 (uppdaterad 11 april 2018)
Att inte sköta om sin pärla med regelbundna tvättar kan straffa sig när det är dags att sälja.
Svenskar har blivit sämre på att tvätta sina bilar. Det visar en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av bilauktionssajten kvdbil.se. 
Var tredje person, eller 30 procent av de 1237 personer som deltog i undersökningen tvättar sin bil minst en gång i månaden. Det är 11 procent färre än i fjol. 

Vidare visar det sig att majoriteten, 57 procent, tvättar bilen varannan månad eller mer sällan. Äldre personer är generellt bättre på att vårda sin bil – hälften av de i åldersgruppen 50-69 år svarade att de tvättar bilen högst varannan månad, till skillnad mot 59 procent av de som var upp till 34 år gamla. 

– I vårt klimat, med snöslask och salt på kommer slitaget att påverkas avsevärt för den som slarvar med biltvätten. När salt och smuts tränger in i utrymmen eller sätter sig på lacken ökar risken för rost – och det blir kostsamt när du ska sälja din bil. Satsa på att åka till biltvätten minst ett par gånger i månaden, säger Henrik Otterstedt, vice vd på Kvdbil.

Diskutera: Hur ofta tvättar du din bil? 
 

Kommentarer

#1 • 10 april 2018
pinjong

Jag tvättar bilen antingen när jag ser att den är i behov eller när jag kört en längre sträcka på saltad väg.

#2 • 10 april 2018
SKF

Hmm. Att tvätta bilen "minst ett par gånger i månaden" blir att kosta ungefär 5.000 kr per år. Om man köper en ny bil, behåller bilen i tio år och tvättar den "minst ett par gånger i månaden", kommer den då att vara värd ungefär 50.000 kr mer än en likadan bil som mer eller mindre aldrig har tvättats under denna tid? För en vanlig standardbil måste det finnas en brytpunkt där det blir direkt olönsamt att tvätta bilen "minst ett par gånger i månaden".

#3 • 10 april 2018
Axa

Annars kan man lämna in på en rejäl rekond när det är dags att sälja...

#4 • 10 april 2018
mayors

Lönsamt? Bilägandet är, per definition, sällan lönsamt för en privatbilist. Jag lägger in några andra parametrar - som att trivas med bilen, att kunna använda den utan att bli smutsig, att den ser trevlig ut. Det betyder att den får en tvätt då och då samt en rejäl omgång hos Mr Cap årligen. Det kostar väl några kronor, men är för mig ok.

#5 • 10 april 2018
L. Mäkinen

Jag tvättar när jag hinner. Det är inte så jäkla noga.

#6 • 10 april 2018
systembolaget

Jag tvättar min bil minst var 3e vecka, känslan att köra en nytvättad bil är obetalbar, jag tänker aldrig på vad det kostar att tvätta, har jag råd att ha bil har jag också råd att tvätta den.

#7 • 10 april 2018
SKF

Shogun: Ja, jag tvättar också bilen ibland. Inte särskilt ofta, men väldigt noga när jag gör det - speciellt underredet. Det jag reagerade på är att artikeln låter påskina att det skulle vara ekonomiskt fördelaktigt att tvätta bilen ofta. Men så kan man ju inte helt oreserverat se det. Man måste räkna både plus och minus. Vad det kostar och vad man vinner på det.

Systembolaget: Visst är det kul att ha en ren bil, men hur länge varar det egentligen? En eller två dagar kanske, sen har bilen i regel blivit nedstänkt med smutsvatten från långtradare.

#8 • 11 april 2018
bgl

Det finns en miljöaspekt på biltvättande som vad jag sett aldrig tas med i debatten.
En nytvättad och ren bil samlar på sig föroreningar från väg- och gatumiljön som transporteras till tvättanläggningen där smutsen tas om hand, allt under förutsättning att tvätten sker på förskrivet sätt.
När bilen blivit tillräckligt smutsig slutar den samla föroreningar.
Speciellt i storstäders gatumiljö kan denna uppsamling av föroreningar bidra till renare gator och framför allt mindre mängd damm och partiklar i luften!
Vore intressant om de som värnar stadsluftens kvalité ville ta med denna städningsmöjlighet i sina bedömningar.

#9 • 11 april 2018
Svenne60

Om lacken är ordentligt vaxad så spelar det inte så stor roll om det är smuts ovanpå vaxen. Att tvätta underredet efter körning på saltade vägar är viktigare. Och ha ett bra rostskydd.

#a • 11 april 2018
johnkommentar

Som alltid värt att poängtera att det som på goda grunder är förbjudet är tvätt på "hårdgjord yta" eftersom tvättvattnet ofta hamnar i närliggande sjö orenat via dagvattnet. Att tvätta på egen gräsmatta eller grusgång är inte olagligt och inte särskilt olämpligt. Marken är en bra reningsmaskin för vatten.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.