Nästa artikel
Toyota LQ vill bli din vän
Nyheter

Toyota LQ vill bli din vän

Publicerad 29 oktober 2019 (uppdaterad 29 oktober 2019)
Med artificiell intelligens hoppas bilen kunna bygga en känslomässig relation till dig.
Toyota visade upp det eldrivna konceptet på Tokyo Auto Show och bokstaven L i LQ står för "Love". Toyotas mål är att vi ska bli så emotionellt fästa vid bilen att den blir en del av oss. Det uppnås genom den artificiella intelligensen Yui, som bor i bilen.

Yui har stenkoll på föraren och känner av dennes behov, allt från att stolsvärme, sätets ergonomi eller kupéklimat behöver justeras eller att föraren är trött och behöver stanna vid en rastplats. I så fall pratar Yui hela vägen till rastplatsen med föraren för att hålla uppe dennes uppmärksamhetsnivå och självklart handlar samtalet om sådant som Yui lärt sig att föraren är engagerad i. 
 
Skulle det vara så att man inte känner för att köra själv är LQ självkörande på nivå 4 av den femgradiga skalan och kan därför ta över rodret. Bilen kan släppa av resenärer och själv leta parkering.

Under olympiska spelen som hålls 2020 i Japan kommer LQ agera följebil i maratonloppet. Det finns också möjlighet för allmänheten att ta en åktur och bli kompis med Yui.  

Diskutera: Vad tycker du om artificiell intelligens i bilar?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.