Nästa artikel
Tesla rusar på börsen – trots dystra siffror
Nyheter

Tesla rusar på börsen – trots dystra siffror

Publicerad 2024-04-24 10:04 (uppdaterad 2024-04-24 13:34)
Lovar ny, billigare modell nästa år.

Natten mot onsdag offentliggjorde Tesla företagets resultat för årets första tre månader.

Siffrorna redovisar en tydlig nedgång. I årstakt sjönk omsättningen med 8,7 procent, antalet levererade bilar minskade med nio procent och bruttovinsten blev 18 procent lägre jämfört med året innan. Även vinstmarginalen minskade något, till 17,4 procent. Den är däremot fortfarande ovanligt hög för skrået.

Enligt CNBC är det här bolagets största omsättningstapp sedan 2012.

Orsakerna är flera. En allt tuffare konkurrens från kinesiska märken ligger Tesla i fatet, samtidigt som allmänhetens intresse för elbilar har svalnat i kölvattnet av höga räntor och ett oroligt ekonomiskt läge.

Trots allt detta rusade Teslas aktie med över 13 procent i efterhanden efter rapporten. Detta efter att vd:n Elon Musk under rapportsamtalet meddelade att företaget kan börja bygga en ny, billigare bilmodell snabbare än förväntat. Enligt honom har utvecklingen nu snabbats på för att de ska kunna lanseras tidigare.

– Vi förväntar oss att det blir tidigt 2025, om inte sent i år, sa han.

Det finns inga officiella detaljer om instegsmodellen men det har länge ryktats om en ”Tesla Model 2” med prislapp på 25 000 dollar. Enligt Elon Musk ska de nya modellerna ha vissa detaljer från Teslas nya plattform, men också vissa detaljer från dagens befintliga plattformar, och bilen ska kunna byggas på samma tillverkningslina som dagens Teslamodeller.

– Så den är inte beroende av någon ny fabrik eller massiv, ny produktionslina.

I början av april skrev nyhetsbyrån Reuters att Tesla skrotar sina planer på den nya lågprismodellen, vilken det har ryktats om länge, för att i stället lägga fokus på en självkörande taxi. Elon Musk besvarade den rapporten, som citerade anonyma källor inom Tesla, med att skriva på X att ”Reuters ljuger igen”.

Några timmar innan kvartalsrapporten lanserade Tesla en ny generation av Tesla Model 3 Performance.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (26)

  • 2024-04-28 21:11 JL Så min poäng är att Tesla…
  • 2024-04-28 20:43 Axa skrev: JL Vad var det…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.