Bild
Nästa artikel
Nyheter

Tesla Model 3 första elbilen att toppa försäljningslistorna i Europa

Publicerad 26 oktober 2021 (uppdaterad 26 oktober 2021)
Tesla Model 3 var den mest sålda bilen i Europa i september, alla kategorier.

Problem i leverantörsleden fortsatte dra ned bilförsäljningsstatistiken i Europa i september. Under månaden såldes 964 800 nya bilar på kontinenten, enligt analysföretaget Jato Dynamics. Det är en minskning med 25 procent jämfört med året innan.
– Bilhandlare har fortsatta problem med tillgången på nya bilar på grund av chippbristen. Resultatet är att de kunder som inte vill vänta i mer än ett år på sin nya bil har vänt sig till begagnatmarknaden, säger Jatos analytiker Felipe Munoz i en kommentar.

Samtidigt fortsätter elbilar ta allt större marknadsandelar, och de tillverkare som har gott om laddbara alternativ har klarat sig bättre undan problemen. 23 procent av alla nya bilar i september var laddbara – en månatlig ökning med 44 procent. Dieselbilar säljer samtidigt allt sämre.

I september intog en elbil för första gången förstaplatsen på bästsäljarlistan i Europa. Den gick till Tesla, som sålde 24 591 exemplar av Model 3 såldes under månaden. Det markerar också första gången som en importerad bil toppar listan.

Teslas topplacering förklaras dock delvis av företagets vana att leverera många bilar i just september – 74 procent av alla bilar de sålde under det tredje kvartalet levererades den månaden.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.