Bild
Nästa artikel
Takeri visar Mazdas framtid

Takeri visar Mazdas framtid

Nyheter

Mazda kommer att visa upp sin nya konceptbil Takeri i slutet av november men ger redan nu ett par detaljer av vad som tros bli nya Mazda6.

Mazda har avslöjat detaljer om sin konceptbil Takeri. Mazda hemlighåller för tillfället de flesta detaljerna, men meddelar att bilen visar upp tillverkarens nya designspråk som man kallar för ”Kodo – soul of motion”.

Mazda siktar på att göra sina bilar snålare och därmed miljövänligare. Liksom tillverkarens senaste modell Mazda CX-5 är Takeri utrustad med den så kallade skyactive-teknologin, som förutom snålare skyactive-motorer även innebär en rad andra miljövänliga åtgärder.

Mazda Takeri tar dock skyactive-teknologin steget längre i och med att Mazdas första system för återvinning av energin som skapas när man bromsar implementeras. Dessutom har Takeri ett nytt lättviktigt och aerodynamiskt chassi, vilket ytterligare sänker bränsleåtgången.

Mazda Takeri tros ge en fingervisning om hur nya Mazda6 kommer att bli. Konceptbilen presenteras i sin helhet i samband med bilsalongen i Tokyo i slutet av november och början av december.

Diskutera: Vad tycker du om Mazda Takeri?

Taggar: Nyheter, , Mazda

Kommentarer

#1
2011-10-27 08:26

Om det inte vore för den nu typiska Mazda-grillen så skulle det här kunna vara ett tysk-italienskt samarbetsprojekt. Rena linjer såväl ut- som invändigt - inte alls japanskt. Riktigt smakfullt, men stolarna lär inte hänga med till en eventuell serieproduktion.
Om de också lyckats förbättra rostskyddet så är det här riktigt intressant!

#2
2011-10-28 00:17

Tycker det ser ut som någon slags BMW 6-serie med japansk front. Älskar Mazda men gillar inte den här riktigt. 6'an har tidigare varit kompakt och av "klassiska" sedanproportioner. Den här har abnormt gigantisk motorhuv och för sluttande C-stolpar. Och tycker nog att linjerna längs skärmarna och dörrsidorna gott lite till överdrift...

#3
2011-10-28 00:24

Tycker den är riktigt snygg jag! Skulle gärna köpa en sådan om jag inte redan köpt en bil nu efter mycket om och men och kanske. Denna blir en HIT om den kommer såhär. Ser lite drag av Mazda Shinari i den.

#4
Raymond K
2011-10-28 09:02

Håller med Roger, jag tycker dom har tagit i lite för mycket. Det ser konstigt ut med så lång motorhuv och så kort bakdel. Men det blir väl bra plats i kupén då.

#5
2011-10-30 00:16

Undrar om dom valt att sänka baksätet närmare golvet? Eller om dom tänkt sej en 2+2 sitsig modell. (Utgår från att bilden visar en ca 480 cm lång bil.)
Vilketdera så riktar man sej till den begränsade grupp trendnissar, som lika gärna kunde valt en Audi TT. (Eller dylikt.)

#6
2011-11-27 22:26

Det är just detta som är problemet med många japanska bilar.
Det enda likheten mellan nya och gamla modeller är att de är helt olika...

För mig är det lika obegripligt som om AC/DC skulle släppa en eurodiscolåt, följt av en dansbanslåt och avsluta med en barnvisa.

Vad är det som är typiskt Mazdadesign?
Känns ju som att de själva konstaterat att deras enda säljargument är att bilarna är driftssäkra. Sedan försöker de ragga nya kunder genom att prova X antal olika designlinjer.
Deras trogna köpare struntar liksom i designen, bara bilarna är felfria.

Ska de inte ta och ändra sin logo igen? Inte ens den har de ju lyckats hålla fast vid.

Jag har själv ägt en Mazda 6 kombi (05) och avverkat ca 5 000 mil. Tyckte att det var en ganska snygg modell faktiskt. Bullrig, plastig och rostade, men ganska billig och relativt snygg som sagt.

Men det var ett "lösnummerköp". Modellen efter var tillbaka på gubbdesign, precis som modellen innan.

#7
2012-04-21 11:53

A_q - du kanske ska vara lite ödmjuk för att andra har helt andra åsikter - jag tycker precis tvärtemot dig att Mazda är en av de mera konsekventa bilfabrikanterna v g design. Detta påstående underbyggs av att Takeri bygger på designelement från tidigare Mazdamodeller i stort sett rakt igenom - förpackat på förträffligt sätt. Detta måste vara en av de absolut snyggaste personbilskoncepten någonsin. Den bygger förstås även på nuvarande 6, liksom föregångaren. Jag har svårt att förstå att du inte ser det. Mazda har för övrigt också några av de absolut snyggaste bilmodellerna genom tiderna. Mazda Rx-7, Rx-8, Cosmo på 60-talet och sista generationen på 90-talet, 323F av sista modellen m fl. Jag har för övrigt ägt ett flertal Mazda och de har varit de bästa bilar jag ägt, snygga, körglada, hållbara och jag har inte haft några problem med rost. Men jag har å andra sidan skött dem på ett normal sätt, dvs tvättat dem ett par gånger per år...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.