Bild
Nästa artikel
Ta en tur i Elon Musks snabbtunnel för bilar

Ta en tur i Elon Musks snabbtunnel för bilar

Nyheter

Teststräcka för tunneln har börjat användas i USA. ”Ducka” för bilköer med det underjordiska transportsystemet.

Teslagrundaren Elon Musk och hans tunnelbyggarföretag The Boring Company har premiärvisat vad som ska bli ett nätverk av hypertunnlar för bilar. Teststräckan är en 1,8 kilometer lång tunnel under ytan på Hawthorne i Kalifornien.

Projektet presenterades för första gången 2017 och då sades det att bilarna med hjälp av slädar skulle kunna färdas på räls i tunnlarna i en hastighet av upp till 200 kilometer i timmen. Den idén har fått ge vika för en annan konstruktion. Istället fästs liggande stödhjul längs bilens sidor för att låsa fast den vid rälsen.
 

Ta en tur i Elon Musks snabbtunnel för bilar

När tunneln är i full drift ska det gå att färdas i upp till 240 kilometer i timmen längs spåret. Vid testsessionen som var öppen för media åkte ekipaget dock inte snabbare än 80 kilometer i timmen. 

The Boring Company har också ingått avtal om att konstruera tunnlar i Los Angeles, Chicago och mellan Washington D.C och Maryland. 

I filmklippet nedanför demonstreras hur tunnelsystemet fungerar.

Här är en video från pressvisningen av hypertunneln. 

Diskutera: Vad tycker du om biltunneln?

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2018-12-20 17:26

Han är otrolig, Musk. Inte bara som entreprenör men som marknadsförare också. Sedan behöver man ju inte gilla allt han gör, precis som med konserverad gröt, men han lyckas ju med det och lyckas även sälja det.

.

#2
2018-12-20 18:01

Musk håller helt på att tappa greppet. Vem ska krångla med att fästa stödhjul på bilen? Vem ska bekosta de här tunnlarna? Den här artikeln hade passat bäst till 1:a april. Och jippie när en bil får stopp av någon anledning. Fortfarande sker allt med "lånade" pengar, investerare som märkligt nog fortfarande låter Musk leka med deras pengar. Och vad har han lyckats med? Jo, han har lyckats med att driva ett företag med årliga mångmiljardförluster utan att gå i konkurs. Så visst, alltid något ...

#3
2018-12-20 19:52

Snart finns denna tunnel under staden där du bor!

#4
2018-12-20 21:37

Jag bor inte i en stad. Och säkert att lilla Borås, Malung eller Östersund får elbilstunnlar. Denna idéen är sämre än sämst. Musk har fått något slags (stohets)vansinne.

#5
2018-12-21 18:03

Sämre än sämst skulle jag inte vilja säga. Visst dyker det upp en massa frågetecken i huvuvdet när man ser filmen, tex tidsåtgång för att hissa ned och hissa upp bilarna, men i miljonstäder kan det kanske vara en intressant och miljövänlig lösning?

#6
2018-12-21 19:56

Men Saabium, elbilen sägs ju vara miljövänlig (i alla fall där den rullar fram), så varför tunnlar?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.