Bild
Nästa artikel
Sveriges Radio satsar på bilprogram

Sveriges Radio satsar på bilprogram

Nyheter

Vi Bilägare har träffat journalisten Kenneth Tonef och medieprofilen Bobbo Krull som ligger bakom det nystartade programmet ”Bil i P4”.

Under onsdagen presenterade Sveriges Radio en del av sina nya program i P1, P2 och P4. En av nyheterna som faktiskt redan haft premiär är radioprogrammet och podcasten ”Bil i P4” som leds av den erfarna motorjournalisten Kenneth Tonef och medieprofilen Bobbo Krull.

I programmet möter de bilsamlare, bilbyggare och entusiaster från hela landet och besvarar frågor som ”Vem kör egentligen en Saab? ” och ”Är det rimligt att pressa in 20 personer i en Bubbla?”

 – Det är ett program som fångar upp alla fantastiska historier som finns i de hundra år av massbilism vi har bakom oss. I varje garage och i varenda lada finns det en spännande historia i form av någons bil, säger Kenneth Tonef.

De båda programledarna har en bakgrund inom tv och Kenneth Tonef har tidigare synts till i bland annat Motorjournalen som sändes på Kanal 5 under 90- och 00-talet. Men hur är det då att göra ett bilprogram i ljudform?


 – Det är egentligen lättare för jag har gjort massa tv-reportage om bilar och varje reportage tar jättelång tid att göra. Bilderna ska tas, ljudet ska spelas in och omständigheterna ska vara det rätta. Med radio så är det inte lika omständligt, därför är man närmare till storyn, säger Kenneth Tonef.

 – Och det man inte kan se kommer man nog få igen med dessa medverkande människors entusiasm, fyller Bobbo Krull i.

Bobbo Krull som är känd från att bland annat ha medverkat i satirprogrammet Pippirull har ett begränsat bilntresse och anser sig själv vara skeptikern i duon.

 – För mig har det alltid handlat om transport. Det är helt prestigelöst i vad för bil man äger, säger han.

Samtidigt är Kenneth Tonef en stor bilfanatiker och under programmets gång hoppas han kunna få över Bobbo Krull på samma sida.

 – Jag har varit bilnörd sen jag var liten, jag kan inte gå en meter på gatan utan att notera vad som står parkerat. Bobbo är en jävligt skön snubbe så det är nog därför de har tussat ihop oss. Vi har väldigt kul ihop även om Bobbo har noll koll egentligen, säger han och skrattar.

 – Jag bidrar med en nyfikenhet vilket gör att alla ska kunna lyssna på det. Det handlar också om att inte ta allt så jäkla djupt utan alla ska kunna förstå, berättar Bobbo Krull.

Har ni haft någon tanke på att ge er in i mer granskande journalistik?

 – Nej det blir inget granskande på det sättet. Det här är mer ett entusiastiskt kunskapsformat, sen kan väl de ena leda till det andra för det behövs mycket granskade motorjournalistik. Men inte Bil i P4, för det är ett entusiastprogram, säger Kenneth Tonef.

 – Själv står jag och tänker på vilken luktgran som luktar bäst, säger Bobbo Krull.

Har du kommit fram till det?

Nej, inte än.
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2020-01-16 11:36

Varför han man en som är helt ointresserad av bilar i ett bilprogram?
Inget man kommer att lyssna på.

#2
2020-01-16 17:00

@Hackenbush Förmodligen för att lätta upp stämningen och bredda lyssnarskaran?

#3
2020-01-16 17:20

Nu var det ju bara den ena som inte har bilintresse, Kenneth Tonef har entusiasm så det räcker till de båda! Tänker nog mer att kombinationen kanske kan lyfta fram frågeställningar för "vanligt" folk med som kanske missas när flera entusiaster samlas och pratar, då kan det lätt bli lite "över huvudet" på de mindre insatta.....så kan kanske fungera. Kenneth tycker jag bra om iaf.

#4
2020-01-17 18:04

Ju mer jag analyserar presentationen av programmet ju mer saknar jag Carl Gunnar Hammarlunds odödliga "Sveriges Bilradio". För evigt saknad. Ett fantastiskt program inte minst för alla vi som var långtradarchaufförer på den tiden det begav sej. Allt från trafikinformation till stämningshöjande musik. Per-Erik Nordqvist tog över men blev aldrig mer än näst bäst. Varje lördagseftermiddag gick programmet i många år. Man jobbade faktiskt då också.

#5
2020-01-18 00:30

Klassikers nya pod är magisk.

#6
2020-01-18 15:32

Har aldrig hört talas om detta programmet. När sänds det? Borde stå i artikeln.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.