Bild
Nästa artikel
Nyheter

Svenskarna fortsätter köra mer

Publicerad 19 april 2018 (uppdaterad 19 april 2018)
I Sverige fortsätter vi köra allt mer bil, under 2017 ökade den total körsträckan med 1,3 procent - men snittet gick ner.
Trafikanalys årliga statistik visar att svenskregistrerade personbilar under förra året tillsammans körde 6,8 miljarder mil, vilket är den högsta noteringen sedan statistiken började föras 1999. Den totala körsträckans ökning var 1,3 procent. Dock minskade den genomsnittliga körsträckan per bil med 1 procent till 1 211 mil, vilket är den lägsta noteringen hittills. 
– Även om varje bil i genomsnitt körs mindre än tidigare motverkas effekterna av detta av att antalet bilar fortsätter att öka, säger Anette Myhr, statistiker på Trafikanalys. Om ökningen fortsätter i samma takt blir det än viktigare att öka andelen bilar som drivs med ett alternativt drivmedel för att minska några av de negativa effekterna av bilkörandet.

Sett till drivmedel stod gasbilar för den längsta körsträckan med 1 912 mil per gasbil. Lägst snitt har bensindrivna bilar vars motsvarande siffra var 927 mil. Diesel har nästan dubbla, 1 699 mil, och elhybrider 1 416 mil. 

Diskutera: Vad tycker du om trenderna kring svenskarnas bilkörning?  

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.