Nästa artikel
Svenska städerna där bilarna släpper ut mest
Nyheter

Svenska städerna där bilarna släpper ut mest

Publicerad 7 mars 2020 (uppdaterad 10 mars 2020)
Sundsvall värst, Södertälje bäst. Lista med 20 städer.
Bilförmedlaren Kvdbil har, med hjälp av statistikföretaget Vrooms sammanställning av registreringsdata, tagit fram en lista på hur stor andel av kommunernas bilar som släpper ut högst 120 gram koldioxid per kilometer. Att man valde att utgå från just 120 gram beror på att det var genomsnittet för nyregistrerade bilar i EU 2018. 

Av 20 granskade kommuner har Södertälje flest lågutsläppare. Deras bilflotta består till 36,4 procent av bilar som släpper ut mindre än 120 gram koldioxid. I Sundsvall är andelen 23,6 procent. 

– Det är svårt att ge ett rakt svar på varför Södertälje är bäst i klassen. Det skulle kunna bero på ett starkt bilintresse i staden präglat av Scanias och Volkswagens närvaro. Södertälje har också många stora arbetsplatser, ligger i en storstadsregion och har lägre inkomstnivåer än genomsnittet. Sammantaget kan det bidra till att fler Södertäljebor väljer mindre bilar med bränslesnålare motorer, säger Madeleine Fritz, försäljningschef på Kvdbil.

Kvdbil har också gjort en lista över vilken kommun som har flest hybrider, elhybrider och elbilar i sin flotta, procentuellt sett. Här leder Nacka med 12,6 procent elektrifierade bilar. I Sundsvall är det bara 2,7 procent. 

– Att städer utanför våra tre storstadsområden släpar efter är nog precis som för glesbygden en kombination av längre körsträckor, sämre laddmöjligheter och bristande räckvidd för många av de modeller som finns på marknaden. För många hushåll är det utan tvivel också en plånboksfråga. El- och hybridbilar är fortfarande relativt dyra och det blir extra kännbart i de delar av landet där inkomstnivåerna är lägre, säger Madeleine Fritz. 

Diskutera: Vad tycker du om statistiken?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.