Bild
Nästa artikel

Svenska däck är slitna: "Allvarligt"

Nyheter

De svenska bildäcken är i lika uselt skick som i fjol. Det visar årets däckrazzia. Var fjärde förare åker omkring med slitna däck - utan att veta om det.

- Det är mycket allvarligt med tanke på att risken för olyckor ökar kraftigt med dåliga däck, säger Pontus Grönwall på Däckbranschens Informationsråd enligt TT.

Ã-ver fem procent av de bilar som hittills kontrollerats i årets däckrazzia hade minst ett olagligt däck med mönsterdjup under 1,6 millimeter. Det visar de preliminära siffrorna.

Var tredje bil hade minst ett däck med mönsterdjup under tre millimeter och var fjärde förare var inte medveten om att däcken var slitna.

I de län som hade de sämsta resultaten i fjol, som Gotland och Västerbotten, har det skett en förbättring. Däremot har däcken blivit sämre i Västra Götaland och i Stockholm. De preliminära resultaten visar även att de bästa däcken finns i Ã-rebro.

€" Med kampanj Däckrazzia har vi visat på problemen med att många kör med slitna däck, är omedvetna om detta och dessutom har dålig koll på lufttrycket i däcken, säger Ingemar Skogö, generaldirektör, Vägverket.

De preliminära resultaten visar att däcken är lika slitna som förra året. Någon förbättring finns alltså inte att rapportera om - men Vägverket hoppas att förarna nu blir medvetna om problemen.

- Nu gäller det att komma över nästa tröskel, att gå från insikt till att faktiskt ändra sitt beteende, säger Ingemar Skogö.

Kampanj Däckrazzia är en samverkan mellan Polisen, NTF, Bilprovningen, Däckbranschens Informationsråd och Vägverket. Hittills har 1 000 bilar kontrollerats och testen fortsätter resten av veckan. I fjol kontrollerades 3 100 bilar.

Se samtliga testresultat i bifogat dokument (hämtat från Dackrazzia.se).
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.