Nästa artikel
Svensk VM-rallyseger
Nyheter

Svensk VM-rallyseger

Publicerad 26 oktober 2015
Skicklig både på grus och asfalt, värmlänningen Pontus Tidemand i en Skoda Fabia.
Svenskt och norskt överst på prispallen i rally-VM. Det tillhör inte vanligheterna. I VM-rallyt i Spanien blev det verklighet.
För svenskt vidkommande var Pontus Tidemands seger i WRC2-klassen det stora glädjeämnet, framför allt på det sätt som värmlänningen grejade förstaplatsen. Pontus visade att han är lika vass på grus som på asfalt. Det är sådana prestationer som de ledande stallcheferna tittar extra på när fabrikssitsarna ska besättas.
 
Det spanska VM-rallyt
är unikt på det sättet att tävlingen körs på både grus och asfalt. Det var under fredagens inledande grusavsnitt som Tidemand grundlade segern, men lika skicklig på att bevaka sin position var han också under de avslutande asfaltsträckorna. Segermarginalen till teamkompisen i Skoda, tjecken Jan Kopecky, blev tio sekunder.
 
Skoda säkrade därmed
teamtiteln och frågan är om Tidemand får köra det avslutande VM-rallyt i Wales 12-15 november? Tidemand som inte kört alla deltävlingar denna säsong har för långt avstånd fram till ledande Nasser Al-Attiiyah i kampen om den individuella VM-titeln.
 
Ännu bättre går det för Tidemand i Asia-Pacific mästerskapet där han redan vunnit. Direkt efter målgång fick Tidemand och co-drivern Emil Axelsson sätta sig på flyget till Kina. Under veckan körs den avslutande deltävlingen i Shanghai.
 
I stora VM-klassen fick norrmannen Andreas Mikkelsen revansch på världsmästaren Sébastien Ogier. Ni kanske minns att Mikkelsen i ledning åkte av på sista sträckan i Rally Sweden. Nu var det Ogiers tur att råka ut för samma fadäs, och till och med värre eftersom han inte ens kunde fullfölja. Därmed fick norrmannen segern ”till skänks”, med en marginal på tre sekunder till stallkompisen Jari-Matti Latvala.
Resultat: Rally-VM, Spanien

1. Andreas Mikkelsen, Norge, VW Polo R WRC, 3, 21, 04.8
2. Jari-Matti Latvala, Finland, do, + 3,1
3. Dani Sordo, Spanien, Hyundai i20 WRC, + 21,2
4. Mads Östberg, Norge, Citroën DS3 WRC, + 1,06,3
5. Kris Meeke, Storbritannien, do, + 1,08,2

9. Pontus Tidemand, Sverige, Skoda Fabia R5, + 10,18,0.     

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.