Bild
Nästa artikel
Nyheter

Svensk blåljusteknik hjälper utryckningsfordon

Publicerad 20 januari 2017
KTH-studenternas system varnar bilister via bilstereon när polis, brandkår eller ambulans är på väg.
Utryckningsfordon får hjälp med fri lejd till olycksplatserna, tack vare en varning som skickas via bilradioprotokollet RDS (Radio Data System). Innovationen kallas EVAM och upphovsmännen är två studenter på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH. Vare sig ljudet kommer från bilradio, CD-spelare, eller Spotify via aux eller bluetooth bryts det tvärt för varningen. Det enda som krävs är att bilisten har bilstereon påslagen, vilket två av tre förare har i sina bilar, enligt KTH.

Förutom att framkomligheten för utryckningsfordon blir bättre ökar också trafiksäkerheten. En annan fördel är att arbetsmiljön för de som jobbar vid trafikolyckor blir mindre riskfylld. Tester har redan dragits igång i Stockholmstrafiken.
 
Diskutera: Vad tycker du om uppfinningen?

Kommentarer

#1 • 2017-01-20 19:03
Styggavargen

Kanon, då kanske folk slipper bli överraskade. Många tittar väldigt lite bakåt och har noll koll.

#2 • 2017-01-21 14:10
Roy J

En utmärkt funktion!
Men vad den har med själva blåljusen att göra, förstår jag inte. Det är förresten den mest korkade förändring som gjorts - den att ändra till blått ljus. Det ger ingen kontrastverkan.
Skälet till att tyskarna valde det under kriget var just för att det syntes sämre från luften.

#3 • 2017-01-21 22:11
Farbror Blå

Låter som en bra uppfinning. Återstår att se hur den kommer fungera. Det är mycket vanligt att bilister inte uppfattar utryckningsfordon som kommer bakifrån. När de sent omsider blir uppmärksamma bakåt grips många av panik och gör ofta onödigt riskabla manövrar. Tyvärr är det allt för många bilister i Sthlm som inte visar någon vidare respekt för att lämna plats till utryckningsfordon. Mötande fordon kör oftast på som vanligt utan att hålla ut till höger och många bilister saktar knappt in eller går åt sidan när man kommer bakifrån. Det som gäller är att man ska lämna ordentligt med plats då utryckningsfordon har rätt att kräva fri väg. Det är fördelaktigt om man stannar till när ett utryckningsfordon är i antågande, men gör då helst mjuka inbromsningar.

#4 • 2017-01-21 22:23
saabnisse

Jag tycker det är en utomordentlig ide'
Jag var liksom Roy mycket tveksam till det blå ljuset i början och när det introducerades var det verkligen inte uppseendeväckande, vilket ju faktiskt var avsikten.
Men nu, med högintensivt blåljus väcker det den uppmärksamhet som krävs.
Det här är en utmärkt komplettering.

#5 • 2017-01-22 18:16
Roy J

I starkt solljus med kromblänk omkring syns de faktiskt inte alls bra.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.