Nästa artikel
Solen laddar Fords elbil
Nyheter

Solen laddar Fords elbil

Publicerad 11 augusti 2011 (uppdaterad 11 augusti 2011)
Ett nytt samarbete ska låta ägare av Ford Focus Electric i USA vara ännu mer miljövänliga genom att ladda bilen med solpanel.

Amerikanska miljövänner kan snart köra bil rakt igenom miljövänligt. Ford har inlett ett samarbete med SunPower Corp. för att ge köpare av Ford Focus elvariant möjligheten att installera en solpanel för att ladda bilen.

Solpanelen ska monteras på ägarens hustak och generera tillräckligt med ström för att ladda bilen över natten. Dessutom ska köparen kunna kontrollera över internet genom en iPhone hur mycket energi solpanelen genererar.

Det kommer dock att bli relativt dyrt att installera 2,5-kilowattsystemet. Kostnaden blir ett baspris på 10 000 dollar, med dagens valutakurs 63 700 kronor, exklusive skatter och avgifter. Behövs extra arbete, som till exempel modifiering av taket, blir priset ännu högre.

Ford satsar just nu på sina eldrivna fordon och kommer att lansera fem modeller i Nordamerika 2012 och i Europa 2013. Hur det blir med solpaneler på vår sida atlanten återstår dock att se.

Diskutera: Skulle du installera en solpanel för att driva bilen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-08-11 22:09
Ingenjören

Solcellerna är kopplade till en box som matar ut el på elnätet när solen skiner. På så vis minskar din elförbrukning från elbolaget. Detta är billigare och enklare än att ha en batteribank hos varje användare.

Man kan säga att man sparar elen på dagen och tar ut den på natten.

#2 • Uppdaterat: 2011-08-12 11:34
Lupo 3L

Ladda på natten var ju rätt trevligt..! ha ha..
Jag förstår precis vad Ingenjören vill ha sagt. Det är helt OK.. Det finns ju mängder med företag som säljer solceller. Nu helt plötsligt ges möjligheten till köpare av Ford Focus Electric!! Vad bra!!
Var finns nyheten i detta reportage? Ett klassiskt Greenwash av Ford.

#3 • Uppdaterat: 2011-08-14 15:56
Roger Skagerström

Det är väl bra, då de ju köpa allt i ett paket. Så behöver man inte installera en solpanel och sen köpa en separat laddstation från Ford. Då kan man ju lika gärna köpa hela kitet därifrån. Om det nu verkligen räcker för att ladda bilen helt är det ju inte ens speciellt dyrt om man slår ut det. Kör man 6000 mil med bilen är det en 10-11 kr milen. Inte så billigt men är man miljöextremist så är man :p

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.