Nästa artikel
Ska detta bli världens dyraste bil?
Nyheter

Ska detta bli världens dyraste bil?

Publicerad 24 januari 2007 (uppdaterad 23 september 2010)
Ska det bli den dyraste bil som någonsin sålts på en auktion? Den 17 februari gäller det att ha stora plånboken i beredskap och vara uppkopplad mot Christie's auktionsfirma. I samband med utställningen Rétromobile i Paris ska en av två återstående originalversioner av Auto Unions Type D racerbilar från 1939 säljas. Hos Christie's uppskattar man att bilen kommer att klubbas för mellan 8,8 och 12 miljoner Euro.
Auto Union Type D var racerbilen som skulle sopa hem allt inom banracing åt tredje riket. För konstruktionen svarade Ferdinand Porsche. Efter vissa modifikationer 1939 som bl a innebar en dubbel Roots-kompressor ökade effekten från 420 till 485 hk (361,7 kW) vid 7 000 varv/minut. Toppfarten låg på 330 km/timme och vid två tillfällen 1939 triumferade bilen i dåtidens Grand Prix-tävlingar, i Frankrike och i Jugoslavien. Fabrikens toppförare var Tazio Novolari , H.P. Müller, Hans Stuck, Rudolf Hasse och Georg Meier.

Efter andra världskriget  sägs de ryska trupperna hittat två (av 18 gömda) AU Type D, vilka fraktades hem till Sovjet. Bilarna plockades ner i detaljer och studerades noga. Amerikanen Paul Karassik ägnade tiotals år av undersökningar och kartläggning av bilarnas öde innan han på 1980-talet lyckades hitta delarna och rädda dem innan de fördes till metallåtervinningen.

En engelsk firma, Rod Jolley Coachbuilding,  fick i uppdrag av Karassik att återskapa karosserna till exakthet - och lyckades.

En av bilarna "fick ett nytt hem" hos Audi i Ingolstadt, medan den andra, som nu ska säljas, köptes av en "okänd" privatperson. Som sagt, med tillräckligt stor plånbok kan den unika bilen bli din.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.