Bild
Nästa artikel

Sju av tio kör för fort: "Finns en social acceptans"

Nyheter

Sju av tio svenskar kör för fort. Det visar en SIFO-undersökning. Nu varnar trafikforskare för utvecklingen.

- Sommarmånaderna är den period då det sker flest trafikolyckor, så just nu finns det särskilt stor anledning att försöka hålla ner hastigheterna och att vara vaksam på hur medtrafikanterna kör, säger Anders Kullgren, trafikforskare vid Folksam.

En majoritet av svenskarna uppger att de begår olika fel och regelbrott i trafiken. Det visar en SIFO-undersökning som gjorts på uppdrag av Folksam. 4397 personer tillfrågades i undersökningen - och svaren är häpnadsväckande.

Undersökningen visar att 86 procent av svenska bilförare gör sig skyldiga till regelbrott eller fel i trafiken. De vanligaste felen är fortkörning, att köra mot gult ljus och att inte hålla avståndet till andra bilar. Sju av tio svenskar medger att de kör för fort.

- Just när det gäller hastighetsgränser tycks det finnas en social acceptans, en känsla av att det är okej att bryta mot reglerna. Däremot är det glädjande att se att den acceptansen inte finns när det gäller exempelvis riskabla omkörningar eller att dricka alkohol och köra bil, säger Anders Kullgren.

Undersökningen visar att kvinnor följer trafikreglerna i större utsträckning än män. Dessutom begår yngre personer, enligt egen uppgift, fler regelbrott än äldre.

Ola Andersson
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
Karl Anka
2008-07-11 12:46

Det vore väl snarare dags att varna för vv's --"trafikforskare"!

Löjligare hastighetsfixering än i nollvisionens sverige får man leta efter. Man kommer heller inte att hitta något mer idiotiskt exempel heller.

Kalle

#1
danne
2008-07-11 22:50

Hastigheterna är alldeles för låga på stora vägar. Man somnar ju om man ska köra 110 på vägar ner till småland när det knappt finns nnågon trafik på dom. Det borde finnas variabel hastighet som anpassas efter förhållanden. 140 är inga problem på dom flesta stora vägar. Se till att får bort rattfyllon istället och sätta upp viltstängsel där det behövs. Gubbar och kärringar kan också stanna hemma, ta bort deras körkort innan dom måste gissa sig fram ute på vägarna. Finns alltför många gamlingar som kört bil för länge och har en reaktions förmåga på 5 sekunder. Sluta även att textsmsa ni som kör bil. Har sån lust att preja er av vägen era jävlar!

#1
Tage
2008-07-13 22:30

Bästa Danne
Visst är det för låga hastigheter på de stora motorvägarna i Sverige 130 har ju de flesta länder. Men i övrigt tycker jag inte att du skall vara så aggresiv mot äldre bilister,du är där själv snabbare än du tror.Man får inte bli sådär aggresiv mot försiktiga människor. Mobilen däremot är ett rent sattyg håller jag med om.

#1
Medel Svensson
2008-07-15 11:16

Det står att "svaren på undersökningen är häpnadsväckande". Ja det som är häpnadsväckande är att tre av tio påstår att de aldrig kör för fort.

#1
Glenn
2008-07-17 01:46

Som sagt- hastighetsfixeringen är stupid. Fixa bättre asfalt,mindre spåriga vägar,bättre snöröjning,mer blåsning i ballong, optimera trafikljuskorsninga, mer "riktiga" trafikpoliser på vägarna, höj hastigheterna. Trafikforskarna samt VV verkar insnöade och anspela på ""sin auktoritet" i syfte att motivera sina argument såsom det enda rätta tänket.Moraliskt oantastligt men ihög grad vrickat. Akademiskt trams många ggr.VV borde skrotas eller åtminstone halshuggas i toppen.

#2
2015-02-19 09:14

Dom som förespråkar högre hastigheter har aldrig sett en bil som krockat med älg i 140 o högre farter dessutom ligger många av dessa förare på kyrkogården

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.