Bild
Nästa artikel
Sergio Marchionne har gått bort

Sergio Marchionne har gått bort

Nyheter

Efter komplikationer från en axeloperation har VD:n för FCA-koncernen gått bort.

Det stod i förra veckan klart att Sergio Marchionne skulle ersättas som VD för FCA-koncernen med omedelbar effekt efter komplikationer från en axeloperation i Schweiz. Marchionne kunde inte återhämta sig från komplikationerna och blev 66 år gammal. 

Marchionne tog över som VD för Fiat år 2004 under en turbulent tid då tillverkaren bytt VD flera gånger på kort tid och företaget förlorade mycket pengar. Marchionne lyckades vända denna trend på bara några år och tog 2009 tillfället i akt att köpa delar av Chrysler, vilket till slut blev ett totalt ägarskap och bildandet av Fiat Chrysler Automobiles. 

Marchionne var välkänd för sin frispråkighet och öppna dialoger. En av hans sista handlingar som FCA-chef var att i juni avslöja koncernens nästa femårsplan - vilket inkluderade expansionerna av Jeep, Alfa Romeo och Maserati. Marchionne planerade att kliva ner som VD nästa år. 
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2018-07-27 11:04

Så sorgligt! Men vad hände? Privatklinik (förmodar jag) i schweiz trodde var creme de la creme av sjukvård.

#2
2018-07-27 11:50

Han hade dålig hälsa - var i dålig form - innan operationen och efter operationen, som var lyckad, så drabbades han dessvärre av en stroke och hamnade i koma. Och sen gick det fort... Jag tror läkarna gjorde sitt bästa.

#3
2018-07-27 17:00

Tragiskt när någon avlider, men det var bra för koncernen. Med en sån stoppkloss som honom, utan miljömedvetande, hade koncernen ingen framtid.

#4
2018-07-27 21:16

Elon_1: Är du på riktigt? En notis om att en motorman avlidit använder du till någon sorts muppig miljöpropanda. Du får tycka precis vad du vill om fordon och miljö men försök förstå i vilka sammanhang det är osmakligt att föra debatt oavsett vilken sekt man tillhör.

#5
2018-07-27 21:39

Och ..?

#6
2018-07-29 20:06

Det var inte alls bra för FCA att Sergio avled, för det är han som har strukturerat om bolaget och tagit de svåra besluten som faktiskt räddat FCA. Han skar ner på modellprogrammet, han avvecklade olönsamma modeller, han satsade på att öka modellutbudet för de varumärken som har högst anseende - status - gloria. I grund och botten handlar det om att göra så att företaget/koncernen överlever på marknaden. Lyckas man inte med det kan man lägga ner. Sergio hade visioner, han var FCA:s motsvarighet till Steve Jobs och sådana ledare är onekligen kontroversiella.

Nu har vi mr Manley istället, en korrekt britt som varit chef för Jeep-divisionen. Han har kört retro för Jeep. Satsat på traditionella värden. Han är absolut ingen nytänkare som Sergio.

Och detta med att FCA skulle sakna miljömedvetande - FCA har ju ett stort utbud av gasbilar och etanolbilar. FCA har även gjort etanolbilar som går på gas dvs tri-fuel (etanol, biogas, bensin). I Sverige vet vi inget om dem för de importeras inte hit, det är bara Punton som man försökt med men utan större framgång här.

#7
2018-07-30 15:25

Tragiskt. R.I.P.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.