Bild
Nästa artikel

Saabmodell ska produceras i USA: "Kommer hjälpa Saab"

Nyheter

General Motors ska vända den dystra statistiken och nästa år ska en av de nya Saabmodellerna byggas i USA. Förhoppningen är att detta ska vända den nedåtgående kurvan. Men jobben i Sverige påverkas inte.

- Det har varit planerat länge att en ny modell ska byggas i USA, det gäller sannolikt den. Hursomhelst kan jag inte se att det skulle påverka Sverige, säger Paul Åkerlund, IF Metalls ordförande på Saab Automobile i Trollhättan, till TT.

General Motors meddelande på fredagen att produktionen av en kommande Saab-modell ska förläggas i USA. Anledningen till beslutet ska vara att den svaga dollarn minskar exportvinsterna för bilar byggda i Europa. Priserna blir därmed inte tillräckligt konkurrenskraftiga på den amerikanska marknaden - och nu väljer GM att flytta över en del av Saabs produktion till USA.

- Det kommer att hjälpa Saab ganska mycket, säger GM:S styrelseordförande och vd Rick Wagoner i en intervju med AFP.

General Motors har stora ekonomiska problem och har presenterat en plan för att skära ner kostnaderna med 10 miljarder dollar. Men GM-chefen Rick Wagoner konstaterar att det inte finns några planer på att göra sig av med Saab.

- Saab är en avgörande del av vårt europeiska produktutbud, och den säljer rätt bra i Europa och tenderar att vara en bra kassako för oss, säger Rick Wagoner.

För Saab-fabriken i Trollhättan innebär det nya beskedet inte någon förändring. Den nya 9-3:an ska fortfarande produceras i fabriken - även om startdatumet ännu inte är bestämt.

- Det vet vi inte än, eventuellt 2012, säger Paul Åkerlund.

Ola Andersson
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
B Englund
2008-07-30 15:04

Att 9-4X ska byggas i Mexiko är känt sedan länge. Att man bygger en bil i USA måste vara en stor nyhet. Bör vara nya 9-5:an som delar plattform med Chevrolet Malibu.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.