Bild
Nästa artikel
Nyheter

Saab-cheferna frias

Publicerad 7 april 2017
Victor Muller och Jan Åke Jonsson gjorde inget olagligt ekonomiskt kort innan Saab gick i konkurs 2011, enligt tingsrättens dom.
Vänersborgs tingsrätt frikänner samtliga inblandade från anklagelserna om ekobrott i Saab Automobiles.
Idag meddelandes att tidigare vd:n Jan Åke Jonsson, förre chefsjuristen Kristina Geers, tidigare ägaren Victor Muller, samt ytterligare fyra personer frias på alla åtalspunkter om ekobrott de anklagats för att ha begått under Saabs sista verksamhetsår.

”Tingsrätten anser inte att det sätt som Victor Mullers ersättning från Saab och ett avtal med en återförsäljare för den ukrainska marknaden redovisats i Saabs bokföring inneburit att Saabs bokföringsskyldighet åsidosatts. Inte heller har tingsrätten funnit att de uttalanden i media som förekommit från framförallt Victor Mullers sida har varit ägnade att påverka bedömningen av Saab i ekonomiskt avseende med hänsyn till i vilket sammanhang de förekommit där tyngdpunkten i medias rapportering legat på Saabs stora ekonomiska problem.
Slutligen har inte åklagaren i målet kunnat styrka att någon av de tilltalade gjort sig skyldiga till grov urkundsförfalskning och inte heller att revisionen av Saab för år 2010 fortsatt efter det att revisorerna intygat att de avslutat revisionen”, står det i ett pressmeddelande på Vänersborgs tingsrätts hemsida.

Saab gick i konkurs under turbulenta omständigheter 2011 och efterföljande utredningar har varit en utdragen process. Rättegången pågick från januari till mars och chefsåklagaren Olof Sahlgren yrkade på fängelse i upp till två och ett halvt år för de inblandade. De åtalade har hela tiden nekat till brott.

– Jag är mycket lättad över att vi äntligen hade en chans att ge vår sida av historien och jag tror att vi gav en mycket bra och klar bild till domstolen. I mer än fyra år har vi beskrivits som skurkar, sa Victor Muller till Sveriges Radio kort efter att rättegången avslutats.
 
Diskutera: Vad tycker du om att de inblandade i Saab-åtalet frias?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2017-04-07 15:27
lsoderlund

Skönt att de blivit friade.
Åklagaren som kostat samhället massor med pengar för att driva denna process mot, nu personer som hela tiden hävdat sin oskuld, och som nu även bevisligen varit helt oskyldiga, borde kanske söka sig efter annat arbete, eftersom åklagaren i fråga uppenbarligen inte verkar kunna lagen, vilket tingsrätten uppenbarligen visat i sin dom.

#2 • 2017-04-07 15:45
Raphael

En sorglig historia för alla inblandade, och en historia som kostat samhället många miljoner - inte enbart genom den kostsamma nedläggningen och arbetslösa, utan även efter med konkursutredningar, revisioner, åtal och rättegång.. De som har tjänat mest på detta är advokaterna, och de som förlorat är svenska staten, svenska skattebetalare och så cheferna på Saab som levde en dröm. Jag tycker de ska ha heder för att de försökte även fast projektet var dödfött från början. Men kan väl kalla det för entusiasm... ett bilnörderi på högsta nivå, men inte ens nördar kan arbeta emot en ekonomisk verklighet.

#3 • 2017-04-07 21:18
milkylainen

Isoderlund: Du anar inte. De tre advokaterna har hittils kostat staten över 250 miljoner (PÅ TRE PERS!).
Det är okej att dränka SAAB för att man inte vill ge dem pengar. Men 250 mille+ på pappersvändare är helt okej...
Sinnessjukt är bara förnamnet.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.