Nästa artikel
Så ska Fisker charma kunderna: ”Annorlunda mentalitet”
Exklusiv intervju

Så ska Fisker charma kunderna: ”Annorlunda mentalitet”

Publicerad 2023-02-06 17:53 (uppdaterad 2023-02-07 08:19)
Den pånyttfödda elbilstillverkaren Fisker är Sverigeaktuell med debutmodellen Ocean. I helgen var både bilen och grundaren Henrik Fisker på plats i Stockholm, och Vi Bilägare fick en pratstund med den danska elbilspionjären.

Amerikanska Fisker drog mycket uppmärksamhet till sig under den stora elbilsmässan Stockholm i helgen.

Företagets danska grundare och vd Henrik Fisker var själv på plats för att visa upp suvmodellen Ocean, som efter år av förseningar nu är satt i produktion i Österrike. Hållbarhetstänk och lokal förankring är viktiga egenskaper för företaget, menar företagsledaren, som hoppas på att ta en stor marknadsandel i Sverige. De första kunderna får sina bilar levererade nu under våren.

– Produktionen är redan igång. Den här är från produktionslinan, säger Henrik Fisker och pekar mot bilen bredvid honom.

Gick i konkurs

Fisker var ett fenomen i elbilsvärlden redan för 15 år sedan. Företaget lanserade den udda, hybriddrivna sportbilen Karma år 2008, långt innan elbilar fick det fotfäste de har i dag. Bilen väckte stor uppståndelse då, innan den försvann lika plötsligt som den kom när företaget gick i konkurs fem år senare.

Medan tillgångarna köptes upp av ett kinesiskt företag lyckades Henrik Fisker efter år av rättsprocesser behålla rättigheterna till namnet, och började år 2016 på en ny kula med det nystartade, Kalifornienbaserade företaget Fisker Inc.

Henrik Fisker presenterade suvmodellen Ocean, som visades på svensk mark för första gången.

Men att bygga upp ett bilföretag från grunden två gånger tar mycket tid. Det har gått ytterligare sju år innan Fisker nu kan visa upp en färdig bil som är byggd i en riktig fabrik och som faktiskt går att köpa.

Under de 15 åren som har gått sedan världen först fick höra om den nytänkande och hållbarhetsmedvetna bildesignern från Själland har bilindustrin genomgått en enorm förändring. Elbilar har blivit mainstream, och Fisker Ocean är bara en av dussintals nya elbilsmodeller på mässgolvet i Friends Arena.

Fokus på hållbarhet

Henrik Fisker tror trots det att hans företag har något som de andra inte har. Deras Ocean har längre räckvidd än någon annan bil sin klass, hävdar han, och menar att finesser som solceller på taket, åtta öppningsbara rutor och en roterande infotainmentskärm med egenutvecklad mjukvara ska få bilen att sticka ut. Att det står just Fisker på bakluckan spelar också roll, menar vd:n.

– Vår mentalitet är annorlunda. Jag tror folk gillar idén av att köpa en bil från ett företag som känns bra för dem, som de kan associera med. De andra är bara här för att sälja lite bilar. Man vet inte var de tillverkas eller vad de är gjorda av, säger Henrik Fisker till Vi Bilägare på mässgolvet.

Just materialval och hållbarhet har varit en käpphäst för Fisker redan från början, och märket säger nu att de vill bygga världens mest hållbart tillverkade bilar. Interiören i Ocean har inslag av återvunna material, och till år 2027 är planen att bilarna med hjälp av klimatkompensering och annat ska bli helt klimatneutrala. Man försöker också eliminera giftigt lim från bilarnas interiörer, något som Henrik Fisker menar är ett problem i dag.

– Många bilar som kommer in från, eh, andra länder, de har mycket konstigt lim i sig. De bilarna vill man inte sitta i, säger han och skrattar.

Han gör ett stort nummer av att Ocean produceras lokalt i Europa. Bilen skruvas ihop av kontraktstillverkaren Magna Steyr i Österrike, som bland annat också bygger Mercedes G-klass. Batterierna, däremot, är skeppas in från Kina. De kommer från CATL, den största batteritillverkaren i världen.
– De bygger en fabrik i Europa men den är inte färdig ännu, säger Henrik Fisker.

Vill konkurrera

Trots alla löften om räckvidd och hållbarhet har Fisker satt sina priser relativt lågt. Den välutrustade lanseringsversionen Ocean One begär man 755 000 kronor för, men den som nöjer sig med framhjulsdrift, ett mindre batteri och en WLTP-räckvidd på 44 mil kan i stället välja instegsvarianten Sport för 450 000 kronor – betydligt mindre än vad många jämförbara bilar kostar.

Det är dock de dyraste varianterna som prioriteras när produktionen nu ska trappas upp i fabriken. Det innebär att väntetiden kan bli lång – 63 000 bilar är redan reserverade, betydligt fler än de 40 000 exemplar som Fisker planerar att bygga i år.

Bland de 63 000 reservationerna är 500 från Sverige. Det är en siffra som Henrik Fisker hoppas ska växa i takt med att företaget etablerar sig här i landet.

– Vi vill ta en stor marknadsandel i Sverige. Just nu leder Norge och Danmark, jag tror var och en av dem har över 2 000 reservationer. Men de har också gått över till eldrift snabbare. Sverige ligger lite efter resten av Skandinavien när det gäller elbilar i allmänhet, men vi ser att det händer saker här också, säger han.

Sågar servicekrav

Service och reparationer kommer den stora kedjan Mekonomen att ta hand om – i den mån det behövs. Fisker kommer däremot inte kräva någon regelbunden service för att garantin ska gälla. Att många andra biltillverkare gör det, trots att elbilar i stort sett är servicefria, bottnar enligt Henrik Fisker i girighet snarare än i tekniska orsaker.

– Det är bara för att de vill tjäna pengar, och för att deras återförsäljare behöver intäkter. De är vana vid att tjäna pengar på en bil varje 1 000 mil. Men elbilar behöver inte regelbunden service, med dagens uppkopplade bilar kan man se allt och meddela kunderna om något behöver göras, säger han.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (21)

  • 2023-02-07 20:13 Min Model S som är kvar i…
  • 2023-02-07 19:55 Anders Everton, helt riktigt…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.