Nästa artikel
Rolls-Royce Cullinan gör pampig entré
Nyheter

Rolls-Royce Cullinan gör pampig entré

Publicerad 14 maj 2018
Nu kan även de mest förmögna människorna på planeten lämna storstaden för att åka ut i terrängen.
Efter många års utvecklingsarbete har lyxbilstillverkaren Rolls-Royce presenterat sin första suv.
– Vi var tvungna att erbjuda våra kunder något de inte kunde hitta på suvmarknaden. De accepterar inte kompromisser eller begränsningar i sina liv. Denna approach kräver en bil som kan ta sig överallt i ultralyxig stil – Rolls-Royce-stil. Därav Cullinan, säger vd:n Torsten Müller-Ötvös.

Motorn är en 6,75-liters V12 med dubbelturbo som levererar 571 hästkrafter. Den blir därför ganska törstig och sörplar i sig 1,5 liter bensin per mil vid blandad körning. Koldioxidutsläppet ligger på 341 gram per kilometer.

Fyrhjulsdrift, anpassningsbar luftfjädring och fyrhjulsstyrning ska kunna övervinna alla hinder. Bilen är utrustad med säkerhetssystem som kan identifiera och bromsa för djur och människor i mörker. Det finns även 360-graders vy runt bilen för lättare manövrering, samt adaptiv farthållare, kollisionsvarning och avåkningsvarnare.  


 
Cullinan är över 5,3 meter lång och väger olastad 2,6 ton. Baksätet går att få med två eller tre sittplatser. De kan dessutom fällas, vilket är första gången i en Rolls-Royce. Men självklart behövs inget fysiskt krävande arbete, det är bara att trycka på en knapp så sköts fällningen elektriskt. I bagageutrymmet får det plats 560 liter. En glasvägg skiljer kupén från bagageutrymmet, vilket ska inverka positivt på ljuddämpningen.

Bakdörrarna är på typiskt Rolls-Royce-manér hängda bakkant och öppnas alltså spegelvänt mot framdörrarna. Självklart besparas man ovärdigheten att dra igen dörrarna med muskelstyrka, de stängs istället automatiskt. När startknappen trycks in höjer luftfjädringen bilen 4 centimeter innan den körs iväg. 


Sitt namn har bilen fått efter den diamant på över 3000 carat som hittades i sydafrikanska Cullinan i början av 1900-talet. 

Diskutera: Vad tycker du om Rolls-Royce Cullinan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.