Semester trenden ökar och många befinner sig på vägarna under somrarna.

Nästa artikel
Risker i semestertrafiken
Nyheter

Risker i semestertrafiken

Publicerad 26 juli 2023

Semester trenden ökar och många befinner sig på vägarna under somrarna.

Här är de vanligaste riskerna i semestertrafiken.

Ännu är semestertiderna inte över och många använder sommaren till att köra runt i vårt fina land. Men farorna finns alltid ute på vägen. M Sverige har gjort en lista över de vanligaste riskerna under sommaren:

Dåliga vägar

Under sommaren åker vi oftare på vägar som annars inte är särskilt vältrafikerade. Mindre landsvägar till sommarstugan och så vidare. Många av de här vägarna är i sämre skick eftersom stora vältrafikerade vägar prioriteras vid lagning och underhåll. Det kan finnas många risker med en sämre underhållen väg till exempel vattenplaning, pott hål och grushalka.

Trötthet

Vi vet alla att det lätt kan bli farligt när man börjar bli lite trött bakom ratten. Det är också lätt hänt när man kör längre sträckor, vilket man gör oftare under sommaren. Trötthet är en bidragande orsak i ungefär var femte trafikolycka. En trött förare är lika farlig som en onykter förare och det kan vara svårt att komma ihåg när man väl sitter där. Se till att ta pauser, undvik att köra på natten, dela på körningen och rör på kroppen i mellan åt.

Rattsurf

Att rattsurfa har varit förbjudet sedan 2018 men det är fortfarande en vana som många har. Man kanske tänker att det går snabbt jag ska bara kolla någonting jättesnabbt, vad kan hända? Men faktum är att risken för att råka ut för en olycka ökar med 23 gånger. Under endast två sekunder av ouppmärksamhet på vägen vid 40 km/h hinner man köra 22 meter. Det är 22 meter utan någon koll på vad som händer på vägen. Mycket kan hända under den sträckan.

Vilda djur

I genomsnitt sker en viltolycka var åttonde minut. Under de senaste åren har viltolyckor ökat markant och årligen sker ungefär 65 000 viltolyckor. På sommaren rör sig dessutom fler ungdjur i jakt på nya revir. Var extra vaksam på vägar där det kan finnas vilt och speciellt under gryningen och skymningen då flest djur är i rörelse.

Obevakade järnvägsövergångar

Det finns ungefär 6 500 obevakade järnvägsövergångar som saknar bom, ljus- eller ljudsignaler. Varje år sker cirka 30 allvarliga plankorsningsolyckor och ungefär fem personer omkommer vid järnvägsövergångar årligen. Se till att verkligen vara säker på att det är helt fritt innan du passerar. Tåg kan komma snabbt och ljudlöst och varje passage innebär alltid en risk.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (12)

  • 2 augusti 2023 Stefan Eriksson skrev:…
  • 31 juli 2023 fullbelagda parkeringar runt…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.