Bild
Nästa artikel

Riksettan åker Riksväg 1

Nyheter

I nya numret av tidningen Riksettan har redaktionen specialgranskat sträckan från Södertälje till Norrtull i Stockholm.

Den delen av Riksettan (numera E4:an) gick på 1960-talet rakt genom Södertälje och även rakt genom Stockholm via Västerbron och S:t Eriksgatan.

Svampplockare och söndagsbilister känner till att en lång bit av den ursprungliga Riksväg 1 fortfarande ligger kvar parallellt med nya E4:an. Den som kommer norrifrån kör av vid Botkyrka och kan sedan följa den kurviga riksvägen ända fram till Södertälje. På den sträckan ligger bland annat Salems kyrka strax intill Riksettan.

Tidningen Riksettan berättar om de omfattande rivningarna i Södertälje på 60-talet och undrar om det verkligen blev bättre med en gågata på det som fortfarande heter Storgatan. En bild från rivningarna i centrala Södertälje för närmast tankarna till det totalförstörda Dresden och Hamburg…

Premiärtur med trampbil
När den nya betongvägen vid Botkyrka skulle invigas på 50-talet fick en ung man agera fotomodell och köra trampbil på nya sträckan. Riksettan har hittat både honom och bilden som publicerades i de flesta Stockholmstidningarna.

Det här numrets spaning handlar också om de nedlagda biograferna längs S:t Eriksgatan i Stockholm. På huvudstadens eget Broadway låg en gång 17 biografer – i dag ingen. Däremot finns några av lokalerna kvar och det går att skönja var det funnits en biograf.


I nya tidningen berättar Sten Berglind om sin barndoms Pilgata i Västerås, vi får möta William Arne, ”Sveriges meste dödsryttare”, och K-spanaren Göran Willis skriver om Gotlands mackar som fått nytt innehåll. Maja Aase har träffat Kapten Stofil – en spännande ”bakåtsträvare” och serietecknare som definitivt tycker att det var bättre förr.

Nya numret av Riksettan finns i butik nu. Läs mer på Riksettans webbplats.

Taggar: Nyheter,

Kommentarer

#4
2011-05-16 22:23

En tidning om en väg .. Jo, intressant.
.
Själv föredrar jag dock veckotidningen "Gråstenen, ett spännande material" .. har prenumererat i 32 år :o)

#5
Konrad Bärnevik
2011-05-16 22:29

Gråstenen är nog mer intressant än denna.

Dock få Vi bilägare och Klassiker räcka för mig.

#6
2011-05-17 20:31

Ja detta måste verkligen vara något slags rekord i tråkig tidning. Trodde ändå att Konrad skulle gilla den ;)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.