Bild
Nästa artikel

Renault R-Space – rymdbil för familj

Nyheter

En familjebil på 4,25 meter med en motor på bara 0,9 liter, kan det vara något? Renault visar konceptet R-Space i Genève.

De värdeord som Renault gett sin senaste konceptbil känns något udda för en familjefraktare. R-Space ska nämligen vara sexig och sensuell. Men det kanske är rätt väg att gå, Renault har onekligen stor erfarenhet av att bygga familjebussar.

Interiören är ljus tackare rejäl vindruta som övergår i glastak, där ljusgenomsläppet automatiskt anpassar sig till hur starkt solen lyser. Insteget förenklas av att B-stolpar saknas, precis som i något mer produktionsklara Ford B-Max som också visas i Genève.

Interiördesignern Alexandre Gommierförklarar tankarna kring R-Space:
"För att omtolka denna idé i ett modernt sammanhang skapade vi en stark visuell och funktionell skillnad mellan förarmiljön, där fokus ligger på körglädje, och det förvånande och höggradigt originella bakre utrymmet som är utformat som ett lekrum för barnen.”

Så medan föraren sitter i en cockpitliknande miljö ska alltså baksätessektionen vara något helt annat. Lekrummet har gjorts flexibelt med hjälp av kuber. Tjugosju elmotorer styr en räcka av höjdjusterbara tärningar som möjliggör programmering av sex olika kupémöbleringar.

Något mer verklighetsnära är motorn. R-space har en direktinsprutad bensinmotor ur den nya TCe-motorfamiljen som kommer att börja lanseras nästa år. Den trecylindriga motorn på 0,9 liter är framtagen i samarbete med allianspartnern Nissan. Turboladdning ger 100 hästkrafter och 160 Nm men en bränsleförbrukning på bara 0,37 l/mil och ett CO2-utsläpp på 95g/km. Kraften når framhjulen via dubbelkopplingslådan Efficient Dual Clutch (EDC).

Taggar: Nyheter, , Renault

Kommentarer

#1
skoda prisvärd
2011-03-02 09:35

snygg! härliga linjer och grace!

#2
2011-03-02 10:05

Snygg exteriör - men obefintlig närsikt bakåt.
Interiören är enbart spektakulär och verkar vara utformad helt utan någon egentlig tanke! Det är väl åter någon designer med flummiga visioner...

#3
Jager
2011-03-02 10:11

interiörer brukar ju sällan se ut som på konceptbilar när de kommer i produktion sen, men i övrigt skulle bilen kunna produceras utan några större förändringar direkt. Ja kanske med vanliga bakdörrar då... motorkonceptet låter mycket intressant.

#4
2011-03-02 10:20

Sådär ja men jag undrar hur lätt det blir att hålla en låg förbrukning med denna bil.
Den större motorn på 1.2 liter med Turbo är väldigt svår att hålla nere förbrukningen med ....( i clio )
Den är tvärtom rent av törstig!

#5
2011-03-02 10:43

Det är verkligen bra att fler tar upp Merivans lösning med bakdörrar hängda i bakkant och det är nog en detalj som hänger kvar till produktionbilen.
Det underlättar insteget väsentligt speciellt när B-stolpen är borta.
Små överladdade motorer får vi vänja oss vid, de tidigare stora sugmotorerna kommer att bli alltmer sällsynta.

#6
2011-03-02 21:39

vill ha en sån också !!!!!!!!!

#7
Roger Skagerström
2011-03-06 03:00

SÅDÄR ska LED-lampor användas. Syftar på bakljusen. Tänk om Audi kunde göra samma grej med julgransbelysningen i fronten.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.