Nästa artikel
Rekordnotan efter bilstölderna: Över en miljard kronor
Nyheter

Rekordnotan efter bilstölderna: Över en miljard kronor

Publicerad 27 april 2023 (uppdaterad 27 april 2023)
Bil- och bildelsstölder kostade rekordmycket pengar förra året. Och det är ”riskfria brott” – mindre än en procent åker fast. Nu uppmanar försäkringsbolagen till politisk handling.

Bil- och bildelsstölder fortsätter vara ett stort problem i Sverige. Under 2022 betalade svenska försäkringsbolag ut mer än en miljard kronor i ersättning för fordonsrelaterade stölder, varav över 700 miljoner gäller personbilar. Det är ett nytt rekord, uppger försäkringsbolaget If i sin årliga rapport Bilbrottsbarometern.

Samtidigt som kostnaderna ökar har antalet brottstillfällen minskat något. Det beror på att bildelarna som stjäls är väldigt dyra, skriver If. Strålkastare, navigationssystem, airbags och katalysatorer är särskilt populära byten.

– Vi har efter en tid av oroligheter i världen sett att priserna har gått upp på reparationer och på reservdelar. Samtidigt ser vi att det är brist på många reservdelar, som katalysatorer. Detta i sig leder till ökad brottslighet, säger If:s utredningschef Ann Hassel Tano i ett pressmeddelande.

Den explosiva ökningen av antalet katalysatorstölder planade ut förra året och ligger kvar på ungefär samma nivåer som 2021. De senaste fyra åren har de ökat med över 10 000 procent.

”Härjar fritt”

Sverige sticker ut bland de nordiska grannländerna vad gäller förekomsten av den här typen av brott. Enligt If beror det på att det är så lätt för tjuvarna att komma undan.

– Sverige har etablerats som en attraktiv marknad för de internationella brottsnätverken. De kan i stort sett härja fritt och lämna landet med stöldgods. 90 procent av allt stöldgods lämnar Sverige och går österut. Detta måste få ett stopp, säger Ann Hassel Tano.

Risken att åka dit är mycket låg. Enligt statistik från Brå var det under 2022 mindre än 0,9 procent av alla brott i kategorin ”stöld ur och från motordrivet fordon” som kunde knytas till en gärningsperson. Även vad gäller stölder av hela bilar är statistiken osmickrande – en av fyra bilar som stjäls återfinns aldrig.

För att råda bot på problemet uppmanar If till politisk handling. 

– Nu krävs politiska beslut och en skärpning av lagen. Ett första steg är att kriminalisera utförsel av stöldgods och att utöka gränsmyndigheternas samordning för att sätta stopp för denna brottslighet. Både polisen och tullen behöver få fler resurser och ett utökat mandat, säger Ann Hassel Tano.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (24)

  • 1 maj 2023 För ett par år sedan stals…
  • 29 april 2023 40-talisten - ja, man får…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.