AB Volvos vd Martin Lundstedt: "Vi är väl rustade för ned- och uppgångar".

Nästa artikel
Rekordhög lönsamhet för Volvo
Nyheter

Rekordhög lönsamhet för Volvo

Publicerad 2023-07-19 10:45 (uppdaterad 2023-07-19 11:06)

AB Volvos vd Martin Lundstedt: "Vi är väl rustade för ned- och uppgångar".

Lastbilstillverkaren Volvo har haft en rekordhög lönsamhet under årets andra kvartal.

Trots lågkonjunktur och en svag krona gör lastbilstillverkaren AB Volvo en rekordvinst under årets andra kvartal. Detta innebär att företaget är rustade för en ännu djupare lågkonjunktur i värsta fall enligt vd Martin Lundstedt, vilket TT är först att rapportera om.

Vinsten rapporteras ligga på 14,4 miljarder kronor före skatt jämfört med samma period i fjol då de hade en vinst på 13,9 miljarder.

– Vi ser en bra aktivitetsnivå bland kunder och har en fortsatt god efterfrågan och bra leveranser. Vi investerar mer än någonsin i framtiden, säger Martin Lundstedt till TT.

Sammanlagt för årets första och andra kvartal har Volvo haft en ökning på orderingångar för lastbilar på omkring 9 procent. Däremot är marknaden i Kina slö för tillfället och den totala prognosen har behövt dras ned.

– Den allmänna återhämtningen vi räknat med i Kina går långsammare än beräknat, säger Martin Lundstedt till TT.

För tillfället har den svaga kronan inte påverkat företaget särskilt mycket, men det kan bli ett problem i längden menar vd:n. Endast 2–3 procent av Volvos försäljning är i Sverige, däremot är en stor del av deras anställda här och på så sätt påverkas företaget ändå av den svaga kronan.

Än så länge ligger varsel inte på kartan men vid frågan om det kan bli aktuellt säger vd:n till TT att ”man aldrig kan säga aldrig”.

– Men vi har inte haft så många varsel tidigare just på grund av att vi jobbat med flexibiliteten. Vi har buffertar inbyggda, men att stå här och säga att det aldrig kommer att hända vore dumt, säger han till TT.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (9)

  • 2023-07-25 08:40 skarj skrev:…
  • 2023-07-25 08:03 Aktiemarknaden är fri så det…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.