Bild
Nästa artikel
"Rattsurfa" ett av årets nyord

"Rattsurfa" ett av årets nyord

Nyheter

Ordet rattsurfa är med på Institutet för språk och folkminnens årliga lista över nyord.

Rattsurfa defineras som ”[att] använda mobiltelefon eller annan utrustning som begränsar uppmärksamheten vid bilkörning”. Att rattsurfa kommit med på listan beror till stor del på den kampanj som Transportstyrelsen drivit för att minska ner på fenomenet. 

– Vi har använt oss av ordet rattsurfa sedan hösten 2014. För oss blev det snart ett samlingsbegrepp för det som lagen ville hejda. Att ordet nu platsar i nyordslistan ser vi som ett kvitto på att det och dess betydelse börjar bli mer etablerat i samhället, säger Catharina Nilsson som är tillförordnad kommunikationsdirektör på Transportstyrelsen.

Att rattsurfa innebär alltså att man till exempel svajpar (styr till exempel en dator eller en mobiltelefon genom att dra med fingret på skärmen), svischar (använder en app för att föra över pengar) eller tittar på en plattfilm (traditionell film utan tredimensionella effekter) när man egentligen borde koncentrera sig på att köra bil. Det kan ju förutom att orsaka olyckor också leda till ögonkramp (kramp i ögat som bland annat kan orsakas av att man tittar för nära och för länge på en mobiltelefon) vilket låter nog så obehagligt. Kontentan av det hela är att om man ägnar sig åt rattsurfing så är man en obror (okamratlig, taskig) eller rent ut sagt en douche (otrevlig eller osympatisk person).

Självklart finns det en del som på grund av sin faktaresistens (förhållningssätt som innebär att man inte låter sig påverkas av fakta som talar emot ens egen uppfattning, som i stället grundas på till exempel konspirationsteorier) eller för att de är nyhetsundvikare (person som inte tar del av mediernas nyhetsrapportering) ändå fortsätter med rattsurfandet.

Hela listan med årets nyord finns här.
 

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2015-12-28 10:34

Flera svenska ord blir englifierade, undrar varför. Är Engelska finare än Svenska? Dessutom blir englifierade ord mer patetiska i mitt tycke.
Eller så tar man ett engelskt ord och försvenskar det och kallar det ett nytt svenskt ord.
Rattsurfning kommer att öka hela tiden och vi kommer att få se fler "oförklarliga" olyckor på våra vägar.

Visserligen ingen rattsurfning men tecken på att det börjar gå för långt med surfning i telefon
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22005093.ab

#2
2015-12-28 10:40

Beklämmande att begreppet "rattsurfa" över huvud taget existerar!

#4
2015-12-28 18:23

Kanske vi kan exportera ordet Rattsurfa till Albanien och lägga till i deras språk, då vi är de länder där det inte är straffbart att s.k. Rattsurfa. Till och med Bussförare med bussen full av folk sitter och " messar " och inte anses brutit mot lagstiftning trots att de blivit filmade när de vinglar fram med " Nallen mellan knäna.

#6
2015-12-28 19:15

Mellandagsuno, varför rattsurfar du överhuvudtaget?

#7
2015-12-28 20:53

Rattsurfa, inget ord. Vem f-n använder det. Hoppas det, kom sågs och försvann.

#8
2015-12-28 22:10

Rattsurfa är väl en bra benämning på det som beskrivs i artikeln. Att rattsurfa är ett ofog och har varit orsak till många hemska trafikolyckor.

#9
2015-12-28 23:46

Jag kan ärligt erkänna att jag brukar fördriva tiden på Sveriges största parkeringsplats (Essingeleden) med att rattsurfa.
Jag brukar dock skilja mig ganska markant från dom flesta andra som rattsurfar, med att hålla ett redigt avstånd till bilen framför.

#10
2015-12-29 13:41

Märkligt att det behövs ett ord infört i SAO som i sig är en VIDRIG FÖRETEELSE. Dom som sitter och knappar på sina mobiler samtidigt som de kör motorfordon borde bli av med körkortet på livstid. På samma sätt som en RATTFYLLERIST aldrig någonsin bör sätta sig bakom ratten igen. Klientelet borde vara tacksamma för att vi avskaffat dödsstraffet!!!

#11
2016-01-02 02:42

Ja det är beklämmande att företeelsen blir mer och mer vanlig. Stoppade en bilist på Essingeleden för ett par veckor sedan som vinglade över i fel körfält mitt framför min målade radiobil. När jag kom upp jämsides satt han med mobiltelefonen såklart. Jag stoppade honom mitt på vägen med effekten att flera bilister tutade missnöjt. Bilisten svarade att han varit TVUNGEN att byta musik på Spotify. Jag gav han tipset att lyssna på sin bilradio istället som han kunde manövrera från ratten. Han klarade sig med en tillsägelse då jag stod illa till och hade bråttom till terroristpatrullering.
Det är tyvärr väldigt vanligt att vi poliser måste åka ut med blåljus på larm efter bilister som kört vingligt på vägen. 9 av 10 av dessa larm ger inte utslag på alkohol. Jag tror att det ofta handlar om bilförare som rattsurfat.
Till Rikard vill jag säga att det är föredömligtatt du tar ut avståndet, men du vet nog liksom jag att så fort du bjuder på ett utrymme på Essingeleden så är det andra bilister som vill svänga in framför dig och det kan vara svårt att hinna bromsa för dessa när du kollar på luren.
Vi ska dock vara medvetna om att moderna bilar blir allt mer tekniska med pillriga menyer för att styra radio och fläktar. Detta ser jag som en riskfaktor i framtiden då bilföraren kan tappa allt mer fokus från vägen.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.