Bild
Nästa artikel
Råttor lärde sig köra bil – blev mindre stressade

Råttor lärde sig köra bil – blev mindre stressade

Nyheter

Att kunna framföra ett fordon visade sig ha en lugnande inverkan på gnagare i labb.

Forskare vid University of Richmond i USA byggde små bilar av plastburkar på hjul och lärde labbråttor att köra dem. Golvet i burkarna var täckta av aluminum och ratten bestod av kopparstänger och när gnagarna rörde vid dem kunde de styra fordonet.

Råttorna tränades i att köra på rektangulära områden och när de klarade körprovet belönades de med sötade frukostflingor. Forskarna mätte förekomsten av stresshormoner hos råttorna före och efter de lärt sig köra bil och det visade sig att de som kunde köra hade lägre nivåer av stressframkallande hormoner och högre andel av de ämnen som motverkar stress. 

I en tidigare studie fick råttor sitta i bilar som fjärrstyrdes av forskarna, men som passagerare utan inverkan på kontroll av fordonet hade dessa råttor inte lika mycket stressförebyggande hormnnivåer i kroppen jämfört med de testdjur som fick köra själva.
– Vi drog slutsatsen att råttor som faktiskt lärde sig att köra själva hade en större känsla av kontroll över sin miljö – en gnagarversion av vad vi refererar till som självtillit, säger säger Kelly Lambert, professor i kognitiv neurovetenskap. 

Målet med forskningen är att kunna bidra med nya metoder i behandlingen av psykiska åkommor som ångest eller depression. 

Diskutera: Blir du lugn av att köra bil?
 
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2019-10-30 16:57

Lustigt för många bilister i Sverige verkar vara enormt stressade när de kör bil.

#2
2019-10-30 19:29

Hackenbush: Tycker du? Jag blir mycket lugnare av att sitta i en bil än att sitta i kollektivtrafik och titta på med-pöbeln.
Kan tänka mig att råttan känner likadant. "Fett. Nu kan ju pöbelråttorna dra runt på backen. Själv ååååker man!" :)

#3
2019-10-30 19:41

Milky, tittar du inte i mobilen som alla andra gör?

#4
2019-10-31 07:28

Vi är väl många som vetat om detta under en lång tid, att det är trevligt, mysigt och lugnande att själv köra bil. Man tänker även oerhört bra, så en problemlösare är bilen, tillika. Till och med bebisar somnar tokbra i en rullande bil.

.

#5
2019-11-03 23:32

Såklart råttorna blev mindre stressade när de lärde sig köra bil, de kom ju fram fortare! :)

#6
2019-11-06 13:53

Storstadstrafik är inte lugnande. För att inte tala om bilköer.
Men att ge sig ut på en lite längre körning längs slingrande landsvägar eller att köra i vackra trakter är lugnande.
Att sätta mig bakom ratten känns behagligt, särskilt om jag slipper andra trafikanter …

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.