Bild
Nästa artikel

Rattfabrik totalförstörd i brand

Nyheter

Autolivs rattfabrik i Tunisien brann ner till grunden på annandag jul. Fabriken står för tolv procent av den euroepeiska bilindustrins behov av bilrattar.

Byggnaden till en av världens större rattfabriker totalförstördes i en brand som orsakades av reparationsarbeten under jul- och nyårsuppehållet.

Svetsningsolycka
Hela produktionen måste omgående flyttas till andra fabriker för att vara i gång innan biltillverkarna denna vecka sätter i gång sin tillverkning.

Branden berodde av allt att döma på svetsarbete på byggnaden medan produktionen låg nere under jul och nyår.

Leveranserna sker “just in time" till mer än 25 olika bilmodeller. Oftast är bilrattarna unika för varje bilmodell. Därför kan inte verktyg och pressformar delas mellan olika bilmodeller.

Maskinerna trasiga
I branden förstördes maskinerna men nästan alla formar och verktyg kunde räddas. De flesta verktyg och formar, totalt över 100 stycken, transporterades till Poitiers i Frankrike där de har installerats i Autolivs största europeiska rattfabrik, som just nu har ledig kapacitet.

Dessutom finns koncernens rattspecialister i Poitiers. Dessa specialister har testat och provkört utrustningen under den just avslutade helgen.

Full produktion
Produktionen är därför nu i full gång, vilket oftast innebär tre skift per dygn. För att klara den ökade produktionen i Poitiers kommer 30 anställda från Tunisien att tills vidare arbeta i den franska fabriken. I några få fall gick formar och verktyg inte att rädda.

Men i alla de fallen har Autoliv hittat andra lösningar, t ex beställt nya verktyg som kommer att kunna levereras i tid för att säkra bilfabrikernas behov av rattar.


Vissa maskiner som just tagits ur drift har också satts i gång igen. I flera fall har dessutom produktionen i Autolivs rattfabriker varit i gång under nyårsledigheten.

"Arbete dag och natt"
Produktionen av läderrattar som är mycket arbetskrävande är kvar i El Nadhour i Tunisien, men i en annan byggnad som Autoliv lyckats hyra med kort varsel. Denna sömnadsverksamhet sysselsätter 700 personer.

- Många team har arbetat natt och dag, både under mellandagarna och nyårsledigheten. Därför har vi nu läget under kontroll och vi bör kunna klara att leverera alla produkter i tid trots branden, säger Jan Carlson, VD i Autoliv.

Autoliv har redan börjat planera återuppbyggnaden av den nerbrunna fabriken.

I sommaren hoppas koncernen att produktionen ska kunna återupptas. Byggnaden var försäkrad. Även övriga merkostnader för branden täcks i allt väsentligt av försäkringsersättningar.
Taggar: Nyheter
Rattfabrik totalförstörd i brand

Kommentarer

#1
Messerschmitt
2010-01-04 17:30

Kommer inte Saabs montering stå tom snart? Dax att aggera! SNABBT!!!

#1
Lägerleffe
2010-01-05 01:12

Ahaaa... Svenska Autoliv (från Vårgårda, Västergötland) tillverkar rattar i nordafrikanska arablandet Tunisien.
Frågan är då; är det svenska eller tunisiska rattar som styr våra bilar?
Intressant fråga nu när svenska bilar snart kan komma att rattas från Kina.

#1
Jack Black
2010-01-05 08:12

I vilka bilar sitter dessa rattar, så jag kan undvika dom? Jag vägrar köra en tunisisk bil.

#1
Conny Karlsson
2010-01-05 13:47

Kenneth. Nu kan du inte köpa någon europeisk bil då de kanske har rattar fraktade ända från Tunisien ! Kanske kommer de att fraktas från Japan eller Kina nu ifall Volvo är bland de drabbade, hemska tanke för dej.......;o)

#1
peter
2010-01-05 19:42

Vill man ha billiga rattar så blir det ju såhär...
Skulle förmoda att Rolls-Royce ej har tillverkning av sina rattar i tunisien..men så är det säkert skillnad på pris.. :)

#1
Fordonsutvecklaren
2010-01-07 03:24

Men kugn i stugan...
Autoliv är ju iallafall ett Svensktbolag noterat på den svenska börsen. Var stolta över det.
Volvo PV och Saab däremot är inte svenska, då de har utlänska ägare...
Ang. Rolls-Royce...de använder en uppsminkad BMW-ratt...och bli inte förvånad om den tillverkas där alla andra rattar görs...du får bara betala lite mer för loggan på den.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.