Nästa artikel
Racingtraktor från Volvo
Nyheter

Racingtraktor från Volvo

Publicerad 27 april 2012 (uppdaterad 2 maj 2012)
Swecon lanserar en Volvohjullastare för höga hastigheter – med 325 hästkrafter, fyrhjulsdrift, bättre balanserat chassi och en vikt på endast 10 ton.

Swecon Anläggningsmaskiner som är återförsäljare av Volvo anläggningsmaskiner i Sverige lanserar en prestandaversion av hjullastaren Volvo L60G. Modellen, som är en prototyp, får tilläggsnamnet PCP (Performance Concept Prototype).

Traktorn har lackerats i blått, försetts med en styvare uppsättning mobilkransdäck, en spolierförsedd skopa med bättre aerodynamik och dubblad motoreffekt från 120 kw till 250 kw. Volvo L60G PCP har också bantats på ett ton jämfört med standardversionen till en vikt på 10 ton och blivit bättre balanserad tack vare att maskinens motvikt ersatts av en glasfiberatrapp.

Swecon släpper L60G PCP i samband med lanseringen av tre nya hjullastarmodeller från Volvo och syftet med prototypen är bland annat att de vill visa sin tekniska kompetens.

– Det är klart att det är en utmaning att förvandla ett mobilt arbetsfordon till en högpresterande racer, men jag tror vi har kommit en bit på väg mot målet. Det är med spänning vi nu testar maskinen inför någon form av rekordförsök senare, säger Fredrik Rigö, ansvarig för marknadskommunikation hos Swecon och projektledare för L60G PCP.

Diskutera: Vad tycker du om den trimmade hjullastaren?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-04-27 13:14
saabnisse

Kommer de att ställa upp i STCC?
Vore väl kul att se dem skyffla konkurrenterna åt sidan.

#2 • Uppdaterat: 2012-04-27 13:26
Filips

Haha, fyndigt där ;)

#3 • Uppdaterat: 2012-04-27 13:41
bgl

Det blir bara att vänta och se om Volvo kan slå JCB GT, världens snabbaste traktorgrävare!! Rörliga bilder finns på Youtube.

#4 • Uppdaterat: 2012-04-27 13:41
raks

Cool! Men Volvo kör inte i STCC i år utan i TTA, och Volvo Polestar Racing har samma blåa färg på sina bilar som denna hjullastaren :)

#5 • Uppdaterat: 2012-04-27 16:28
Linus

Apropå färger två citat ur Volvos nyhetsbrev:

"Volvo, ställer tillsammans med Polestar Racing, upp med fyra bilar i två olika team. Två av bilarna kommer att köras av Fredrik Ekblom och Thed Björk i team Volvo Polestar Racing. Teamets färg blir den samma intensiva blå som Volvo och Polestar tävlade med i VM-serien WTCC under 2011."

"De två andra bilarna kommer att köras av Robert Dahlgren och Tommy Rustad och får en helt ny kulör för Volvo i officiella racingsammanhang - svart. Teamet får även det passande namnet Volvo Polestar Black R."

#6 • Uppdaterat: 2012-04-28 11:52
Focus

Kommer den i polismålad version för att användas av polis när man inte får stopp på mc och bilar som inte vill stanna?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.