Bild
Nästa artikel

Protest mot nya trängselregler

Nyheter

Regeringens kommande förslag om att miljöbilar inte längre ska undantas från reglerna kring trängselskatten möter hårt motstånd från branschorganisationen Bil Sweden.

Regeringen har i en nyligen presenterad promemoria föreslagit att miljöbilar som nyregistreras från och med 1 januari 2009 och för miljöbilar som byter ägare efter årsskiftet 2008/2009 inte ska vara befriade från att betala trängselskatt. Enligt tidigare riksdagsbeslut ska skattebefrielsen för miljöbilar gälla till och med slutet av juli 2012.

- Genom att i förtid avveckla skatteundantaget och därmed ändra på spelreglerna skapas en olycklig ryckighet på marknaden som orsakar oskäliga ekonomiska förluster för fordonsföretagen och konsumenterna, säger Bertil Moldén, vd för BIL Sweden.

Både bilköparna och bilbranschen har i sin planering varit inställda på att det riksdagsbeslut som fattades så sent som för bara ett år sedan verkligen gäller. Fordonsföretagen har investerat betydande belopp i att utveckla och marknadsföra fordon anpassade till de regelverk som riksdagen fattat beslut om.

- De Olympiska Spelen i Peking är i full gång. Alla idrottare vet vilka spelregler som gäller och så borde det även vara i det politiska spelet, avslutar Bertil Moldén.
Taggar: Nyheter
Protest mot nya trängselregler

Kommentarer

#1
Anders Persson
2008-08-29 21:38

Ett helt mycket dåligt förslag från regeringen. Här har äntligen regeringen lyckats att sätta lite press på bilindustrin att ta fram miljövänligare bilar, så gör regeringen 180 grader i en helt annan riktning. För privatpersoner som har satsat och vill göra ytterligare satsningar på att gå över till miljövänligare bilmodeller är detta ett slag i ansiktet. De pengar som kommer in från biltullarna i Stockholmsområdet kan bara inte regeringen stå och falla med i sin budget framgent. Nej, jag anser att regeringen skall fortsättningsvis tålmodigt stå fast vid sin tidigare inriktning med gynnande regler för miljövämligare bilmodeller. De måste orka hålla ut några år till för att driva igenom en verklig förändring i såväl bilindustrin som hos privatpersoner. En förändring av den digniteten vi talar om, att förändra vår syn och beteende på miljön, tar sin tid att slå fast i medvetandet. Så släng förslaget i papperskorgen och fortsätt gynna de som går över till miljöbilar.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.