Bild
Nästa artikel
Porscheägare erbjuds att klimatkompensera

Porscheägare erbjuds att klimatkompensera

Nyheter

Nu kan Porscheförare i Nordamerika köra runt med gott miljösamvete. En ny onlinetjänst hjälper nämligen ägaren att klimatkompensera för bilens utsläpp.

Nordamerikanska Porscheägare får nu chansen att lätta på både samvete och plånbok. Den nya onlinetjänsten Porsche Impact mäter bilens utsläpp, för att sedan räkna ut en summa pengar som ägaren kan att ge till olika klimatprojekt i kompensation.

Kostnaden för varje bilresa avgörs olika beroende på modell och körmönster. Enligt Porsche får den som kört 1 600 mil i en 2019 Cayenne S betala mellan 700 till 1 500 kronor (beroende på projekt) om hen vill kompensera för sina utsläpp.

"Porscheförare vill ha allt och att erbjuda ett alternativ för ökad hållbarhet är en del av att skapa en utmärkt Porsche-upplevelse, "säger Klaus Zellmer, VD och koncernchef för Porsche Cars Nordamerika. 

Just nu har ägaren fyra klimatprojekt att välja mellan. Skydd av skogar i USA, utbyggnad av vattenkraft i Vietnam, satsning på solenergi i Mexiko eller bevarande av habitat i Zimbabwe.

Sedan förra året har även polska och tyska Porscheägare haft likande erbjudande. Även Volkswsagen och Land rover erbjöd klimatkompensationsprogram redan 2007 men i dag är de båda nerlagda.

Diskutera: Vad tycker du om Porsche Impact?

 
Taggar: Nyheter, Porsche

Kommentarer

#1
2019-08-07 09:53

Tja, varför inte. Även om det naturligtvis kommer lägligt nu när Porsche lanserar el och hybridfordon så belyser det ändå de problem som många redan är medvetna om, ännu en gång.
Kloka val av klimatprojekt att stödja, hoppas dom får in möjlighet att stödja projekt som stoppar avverkningen av skog i Brasilien.

#2
2019-08-07 11:34

Hur tramsigt kan det bli? Vill man rädda planeten är väl ett av de första valen att låta bli att köpa en ny Porsche. Ett rimligt alternativ för miljötalibanen borde vara en cykel eller en Suzuki Alto. Då får man dessutom massor med pengar över som man kan skicka till trädplantering och solenergiparker.

#3
2019-08-07 12:15

"Klimatkompensering" är ju ett påfund som ger vissa samvetslösa individer möjlighet att berika sig rejält på de ängsligas bekostnad!
Jämför gärna med handeln med utsläppsrätter som är väldigt inkomstbringande för somliga figurer!
Upp till 80% av inbetalda mynt försvinner i s.k. administrativa avgifter och för de återstående 20% planterar man en buske på något odefinierbart ställe.

#4
2019-08-07 13:31

Jag älskar Porsche reklam på Cayenne coupe med bensin V8 med dubbelturbo med angiven förbrukning om ca 1,5 lit/mil eller så. Reklamtexten lyder "Låt grannarna prata". Skulle köpt den på den reklamen om jag hade haft råd. Sen får andra "klimatkompensera" bäst dom vill...

#5
2019-08-07 15:11

Alltid dövar det någon rikemans dåliga samvete. På medeltiden fanns avlatsbrev. Nu finns klimatkompensation.

#6
2019-08-07 21:39

Blev precis den sorts kommentarer som man kan vänta sig på ett bilkramarforum, här vill vi absolut inte betala för något som inte gynnar en själv på direkten.

#7
2019-08-08 08:47

Lite löjligt är det.
De bygger en bil med höga utsläpp och sedan skall bilköparen döva sitt samvete med att skänka pengar till miljöarbete?
Patetiskt tycker jag.

#8
2019-08-08 10:09

Fast vad är det för fel med att erbjuda någon som sannolikt skiter pengar att på ett enkelt sätt miljökompensera?
Den personen hade sannolikt köpt bilen ändå, nu ges chansen att på ett enkelt intuitivt sätt skapa förståelse och möjlighet att ge.
Den förståelsen kanske även påverkar personens nästa bilval så att det blir ett bättre bilval nästa gång.

Man ska inte underskatta betydelsen att utbilda människor och sprida info på ett lättförståeligt sätt.

#9
2019-08-08 21:39

Klimatkompensering innebär att man gör något som tar bort klimatpåverkan i motsvarande grad som det man släpper ut. Kan vara ett bra sätt i vissa tillfällen. Tyvärr är inte projekten, skydd av skogar i USA eller bevarande av habitat något som minskar utsläppen. Det är däremot solenergi i mexiko om man kan visa att det ersätt något fossilt. Synd att Porsche väljer 2 av 4 projekt som inte platsar in i klimatkompensering. Lite greenwashvarning kanske....

#10
2019-08-12 12:20

Klimatkompensering är inte seriöst alternativ till att faktiskt sänka utsläppen. Hur gärna man än vill kan planeten inte räddas genom oförändrat beteende därför att man gör något bra på en annan plats. Att tro något annat är att bedra sig själv, och andra. Personligen anser jag att klimatkompensering är lite som avlatsbreven i den medeltida katolska kyrkan; verkningslöst. Det är inte verkningslöst på grund av att det är en dålig idé att plantera träd, satsa pengar i miljö och så vidare. Det är verkningslöst därför att man betalar för att kunna fortsätta som förut, eftersom man "tar bort det negativa". Problemen med det är flera: köper du en bil så släpper du ut NU, när du kör den. Om du planterar skog för att klimatkompensera så tar det ett antal år innan skogen växt upp tillräckligt mycket för att faktiskt börja ta upp seriösa mängder koldioxid. Sedan uppmuntrar det också till tanken att man egentligen inte behöver förändra något. Om alla bara betalade en slant till klimatkompensation fanns inget behov av att försöka göra något åt miljön.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.