Nästa artikel
Porsche öppnar starkt på börsen – aktien steg efter introduktionen
Nyheter

Porsche öppnar starkt på börsen – aktien steg efter introduktionen

Publicerad 29 september 2022 (uppdaterad 5 oktober 2022)
Ett urval av Porschemodeller framställda utanför Frankfurtbörsen.
Porsches börsnotering är Tysklands näst största någonsin – trots att Tesla är värt mer än 10 gånger så mycket.

Klockan 9 torsdagsmorgonen ringde klockan i Frankfurt. Sportbilstillverkaren Porsche AG är nu ett börsnoterat företag, och trots en orolig marknad har aktiekursen stigit under förmiddagen.

De 911 miljoner aktierna gavs ut för 82,5 euro per styck, vilket är i den övre delen av den tidigare angivna prisintervallen. Strax innan klockan 12 hade kursen stigit till omkring 85,7 euro.

Därmed har Porsche AG i skrivande stund ett börsvärde på 78,1 miljarder euro – motsvarande 855,6 miljarder svenska kronor. Det är nästan lika högt som hela Volkswagengruppen, och betydligt högre än konkurrenten Mercedes-Benz.

Porsche har däremot ingenting att sätta emot giganten Tesla, som med god marginal är världens högst värderade biltillverkare. Teslas aktier har ett samlat värde på över 901 miljarder dollar – motsvarande 10,2 biljoner svenska kronor.

Börsnoteringen har frigjort nästan 214 miljarder kronor åt Porsche – pengar som ska finansiera märkets elektrifiering och digitalisering.

Det nyligen börsintroducerades Porsche AG, och aktien som har döpts till PAG911, ska inte förväxlas med Porsche SE. Det sistnämnda är Porsche-Piëch-familjens holdingbolag, som i sin tur äger Volkswagengruppen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.