Nästa artikel
Porsche nobbar egna mjukvaran
Nyheter

Porsche nobbar egna mjukvaran

Publicerad 2024-04-16 17:15
Prestigeförlust för Volkswagen när lyxmärket tar hjälp av Google.

Volkswagengruppens jättesatsning på mjukvara har inte gått som planerat. Det interna utvecklarbolaget Cariad har över sex tusen anställda, men har trots det inte lyckats få programvaran till nästa generations elbilar att fungera som den ska.

Det här har inneburit kraftiga förseningar för Porsches eldrivna Macan, såväl som för systermodellen Audi Q6 E-tron. Båda dessa bygger på elbilsplattformen PPE, som ska utgöra grunden för fler modeller framöver.

De första nyheterna om nya Macan kom redan 2019, då med löften om lansering 2021. Så blev det inte. Cariad lyckades inte få mjukvaran att fungera som den skulle.

Efter över två år av förseningar fick Porsche nog – och vände sig till Google för hjälp. Den färdiga bilen har nu ett operativsystem som bygger på it-jättens Android Automotive. Audi har gjort samma sak med sin version av modellen.

Resultatet är ett nytt operativsystem kallat E3 1.2, som enligt den tyska tidningen Automobilwoche även kommer att användas i kommande eldrivna versioner av sportbilarna Boxster och Cayman, såväl som i nästa generations Cayenne.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (14)

  • 2024-04-17 11:20 Gmogmo Nåja, även i dess…
  • 2024-04-17 10:07 Raphael skrev: 40-talisten…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.