Nästa artikel
Polsk Teslautmanare snart verklighet med hjälp av Geely
Nyheter

Polsk Teslautmanare snart verklighet med hjälp av Geely

Publicerad 2022-11-23 09:45 (uppdaterad 2022-11-23 09:55)
EMP Izera. Vad är det? Svar: En polsktillverkad elbil som ännu har en väg kvar att rulla innan produktion kan komma igång. Men nu är en viktig grund lagd. Plattformen ska hämtas från kinesiska Geely.

Volvos ägare, Geely Holding Group, ska dela med sig av sin SEA-plattform till polska Electromobility Poland (EMP). Företaget har som mål att få igång en serieproduktion av sin tänkta elbil Izera, som alltså blir första modellen från den polska tillverkaren att att använda Geelys SEA-plattform.

Det ska tilläggas att både bilföretag och bilmodell än så länge är i uppstartskedet. Men serieproduktion verkar närma sig enligt EMP:s plan.

När det gäller modellen Izera finns än så länge endast en konceptbil samt datorrenderingar på temat. EMP:s målsättning är att modellen inledningsvis ska kunna släppas i två grundutföranden: en halvkombi och en suv.

EMP har stuckit ut hakan och försäkrat att den framtida Izeran kommer att ha en räckvidd på cirka 40 mil, klara 0–100 km/tim på ungefär 8 sekunder och att batteripaketet ska kunna snabbladdas till 80 procent på 30 minuter.

Produktion nästa år

Det kan förstås låta som vågade löften, för en bilfabrikant som ännu inte har sin produktion igång. EMP förtjänar dock att tas på allvar, eftersom företaget har inte färre än fyra starka statligt ägda finansiärer bakom sig: PGE Polska Grupp Energetyczna, Energa, Enda och Tauron Polska Energia som vardera äger en fjärdedel var av EMP.

Platsen för fabriken är bestämd. Produktion ska ske i Jaworzno, beläget i södra delen av Polen. EMP har inte bara nu ett samarbete med Geely, utan har också anlitat teknisk chassiexpertishjälp från tyska EDAG och designhjälp från italienska Torino Design.

Går allt som tänkt så är planen att ha en produktion igång redan under 2023.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 2022-11-24 18:26 Iphone-dödare och…
  • 2022-11-24 09:00 Skriv Tesla i rubriken, så…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.