Nästa artikel
Polisen stoppar de flesta blåskontrollerna
Nyheter

Polisen stoppar de flesta blåskontrollerna

Publicerad 13 mars 2020 (uppdaterad 16 mars 2020)
Kommer inte längre göra rutinmässiga alkoholutandningsprov på grund av smittorisk.
Den här veckan skulle polisen genomfört nationell trafiksäkerhetsvecka med fokus på nykterhet. Men redan efter en dag införde skyddsombudet i region Bergslagen ett så kallat skyddsstopp. Detta eftersom personalens säkerhet ansågs vara i fara i och med alla blåskontroller som skulle genomföras samtidigt som coronaviruset breder ut sig i landet. 
– Vi kör vanliga kontroller av hastighet, yrkestrafik och blåsprov från bilister där vi misstänker rattonyktra förare. Men inte de här massblåsen vi tänkt göra, säger Leif Svensson, chef för trafiksektionen i polisregion Bergslagen. 

Även region Väst stoppade sina rutinmässiga utandningsprov, eller LAU som de förkortas. Det står för "Lagen om alkoholutandningsprov". Ärendet diskuterades tillsammans med Arbetsmiljöverket.
– Vi har träffat arbetsgivare och skyddsombud. Diskussionerna handlade om riskerna i momentet att titta på nationell rattonykterhet. Att man andas djupt från lungorna och ganska kraftigt ut. Att polisen inte kan hålla avstånd utan måste vara nära andningsapparaten, berättar Anders Ringqvist, sektionschef på Arbetsmiljöverket. 
 
Nu har Polismyndigheten cetralt gått ut med informationen att de stoppar sina rutinmässiga nykterhetskontroller tillsvidare
– Beslutet innebär inte att vi kommer sluta genomföra nykterhetskontroller när det finns en underliggande misstanke om brott. Däremot slutar vi med rutinmässiga alkoholutandningsprov. Utöver ett förändrat arbetssätt gällande alkoholutandningsproven kommer polisens trafikarbete fortsätta som vanligt, säger Olov Augrell, tf sektionschef för Arbetsgivarutveckling, Polismyndigheten.

Dessutom får poliser som tillhör riskgrupper inte genomföra några alkoholutandningsprover alls. Som riskgrupper räkas bland annat de med kroniska hjärt- och lungsjukdomar eller nedsatt lungfunktion, lever- eller njursvikt, diabetes, är över 65 år, eller gravida efter graviditetsvecka 16.

Diskutera: Rätt av polisen att stoppa rutinmässiga nykterhetskontroller?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.