Nästa artikel
PG redo för ny karriär
Nyheter

PG redo för ny karriär

Publicerad 16 mars 2015 (uppdaterad 16 mars 2015)
PG Andersson, t.v, är tillbaka i hetluften och får fjolårets VM-tvåa, finländaren Toomas Heikkinen som teamkamrat. Foto: Boo Wennerberg.
Efter ett avslutat fabrikskontrakt med ett WRC-team var karriären nära att ta slut. Nu får PG Andersson chansen att tävla i rallycross-VM.
Motorsportkarriären höll på att rinna ut i sanden, då kom samtalet som vände upp och ned på alla begrepp. PG Andersson, uträknad rallystjärna, får chansen att köra om de ädlaste medaljerna i rallycross-VM.
 
PG Andersson var för tio år sedan mannen som på nytt skulle sätta Sverige på den internationella rallykartan. Det resulterade i två JVM-titlar och fabrikskontrakt med ett WRC-team, Suzuki Motorsport.
 – Men så tvärdog allt när finanskrisen kom 2009 och Suzuki fick lägga ned sin satsning, minns PG. Plötsligt fanns det inte en endaste liten fabrikssits över för mig.
 
De senaste åren har PG fått finna sig i enstaka inhopp här och där i det mest skiftande bilklasser, men någon ordning på planeringen har det inte varit – fram till för några månader sedan. Det var då telefonsamtalet kom från Marklund Motorsport, officiell Volkswagen-representant i rallycross-VM, och tvåa i senaste märkesmästerskapet.
 – Ja, det var verkligen överraskande, säger PG idag.  Men det var bara att omgående tacka ja.
 
Vid 35 års ålder är PG redo för sin andra stora motorsportkarriär och nu faktiskt med ännu större chanser än i rally-VM att göra resultat.
 – 35 år är ingen ålder för en rallycrossförare, påminner PG. Se tillbaka i historien, då låg väl medelåldern i rallycross snarare på 50 år.
 
Rallycrossen lever upp på nytt, stärkt av att mästerskapet sedan förra säsongen numer också har VM-status.  Peter Solberg blev i höstas historiens förste rallycrossvärldsmästare, och nu aspirerar en rad svenskar redan på titeln 2015. Dit hör PG Andersson, men också hans Volkswagen-kollega Johan Kristoffersson som kör för ett annat team, Kristoffersson Motorsport. Från Peugeot kommer Timmy Hansen och från EKS, Mattias Elströms team, Anton Marklund – just det, teamägare Jan Marklunds son.  Anton ratade pappa och VW och valde för säsongen 2015 Ekström och Audi – och det öppnade upp porten för PG Andersson. Hänger ni med?
 
Totalt ska 13 VM-deltävlingar köras med start i Portugal 24-26 april. Den andra deltävlingen, på Hockenheim 1-3 maj, pratas det redan om. Då körs rallycross-VM parallellt med DTM, tyska standardvagnsmästerskapet – en intensiv helg för Mattias Ekström således.
 
Den svenska deltävlingen körs i värmländska Höljes 3-5 juli och i november, 27-29, avslutas mästerskapet i Argentina.

Diskutera: Följer du rallycross-VM?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.