Nästa artikel
Peugeot 2008 – rapport från provkörningen
Nyheter

Peugeot 2008 – rapport från provkörningen

Publicerad 11 december 2019 (uppdaterad 12 december 2019)
Maria är på sydeuropeisk mark för att bekanta sig med senaste versionen av högbyggda formfranskan Peugeot 2008. Här är första intrycken.

Hej Maria! Vad är nytt med Peugeot 2008?
– Största nyheten är att den kommer som elbil någon gång i mars/april 2020. Men först dimper nya 2008 som bensinare och diesel ner hos bilhandlarna runt årsskiftet.

Visst har nya 2008 vuxit en aning?
– Ja, med sina 4,3 meter är det bara drygt 17 centimeter till storasyskonet 3008. CMP-plattformen har i 2008 tänjts så långt det går och detta ska speciellt komma baksätesåkarna till fördel.

Vilken version har du provat?
– Det finns både fyrcylindriga dieslar, trecylindriga bensinare och en elbil i utbudet. Hittills har jag provat en toppversionen GT med trecylindrig bensinare på 155 hästkrafter. Den morrar fram franska "Rrrr" i varje böj och kurva och känns pigg ihop med åttastegad automatlåda. Det finns diselar också men Peugeot Sverige tror att när det gäller förbränningsmotorer så är det bensin som majoriteten av kunderna kommer att välja. Centralt från Peugeot förväntar man sig att sälja 10-15 procent av elversionen, 40 procent utgörs av dieslar och 45-50 procent av köparna tros välja bensinalternativ.

Hur är den att köra då?
– För mig som är ovan vid Peugeot känns ratten väldigt liten. Den har också en medvetet kantig form för att du lättare ska kunna se över den till mätarklustret i 3D. Det kan göra att tillbakasnurrandet när du haft stort rattutslag kan kännas lite konstigt. Utseendemässigt tycker jag att bilen ser frän ut, men inuti kan det bli plottrigt med pianotangenter kombinerat med touchknappar och pekskärm. Dessutom kräver spaken för adaptiva farthållaren viss tillvänjning, eftersom den sitter lite klurigt till bakom ratten.
 

Vad kommer den att kosta då?
– Inga svenska priser finns än, men räkna med ett instegspris någonstans strax under 200.000 strecket för en bensinare. För elbil får du nog dubbla det beloppet.

Spännande, kan du inte berätta mer om elbilen?
– Nej det har jag inte fått köra än, det blir först imorgon. Vill du ha en ny direktrapport då?

Ja tack!
– Okej då.

Diskutera: Vad tycker du om Peugeot 2008?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.