Bild
Nästa artikel
Panasonic och Tesla bygger ”Gigafabriker”

Panasonic och Tesla bygger ”Gigafabriker”

Nyheter

Panasonic och Tesla har nu bekräftat att de ska bygga fabrik i USA tillsammans.

Det har cirkulerat en del rykten om att Panasonic och Tesla har haft planer på att utöka sitt samarbete. Nu har företagen bekräftat att de ska bygga den första ”Gigafabriken” tillsammans i USA.
 
Fabrikerna ska tillverka batterier till elbilar och samtidigt bedriva forskning för att förbättra räckvidden på batterierna. I avtalet mellan företagen sägs det att Tesla ska stå för marken och byggnaderna och Panasonic ska stå för maskinerna. Ungefär halva fabriken ska bestå av Panasonics utrustning och personal, men fabriken ska drivas av Tesla.
 
Diskutera: Vad kommer detta att innebära för elbilsindustrin?

Kommentarer

#1
2014-08-01 11:44

Lite förvirrat i artikeln ifall det är en fabrik eller flera. Fast i det här fallet är det nästan förståeligt.

Tesla Motors och Panasonic ska bygga EN gigafabrik. Till att börja med. Fast de har börjat bygga på flera håll.

De har alltså påbörjat markarbeten på flera olika ställen, i flera olika delstater i USA. ETT utav ställena -beroende på vilken delstat som är snabbast med tillstånd och ger bäst villkor- kommer att färdigställas till en fabrik. Övriga sätts i malpåse som tomter förberedda för eventuella framtida fabriker. Politisk spel på hög nivå där delstater spelas ut mot varandra då de slåss om över 6000 arbetstillfällen.

#2
2014-08-02 11:15

De skall bygga miljardfabriker? i Vilket avseende? Kostar fabrikerna en miljard eller skall det tillverkas en miljard bilar eller skall bilarna ha en miljard batterier?

#3
2014-08-02 13:43

Om forskningen på bättre batterier, skulle göra ett stort framsteg så blir det givetvis en framgång för elbilarna. Kanske dom blir överkomliga i pris och med en användbar räckvidd redan om några år. Jag skulle gärna köpa en i så fall.

#4
2014-08-02 14:25

Det här verkar mycket bra.
Sen behöver ju ordet Giga inte stå för något annat än att det blir en gigantisk fabrik.
(Vill man av någon outgrundlig anledning ta Giga ordagrant så handlar det väl rimligen om omsättningen i dollar.)

#5
2014-08-02 22:02

Efter att ha sett norskreggade Teslor i princip varje dag senaste månaden i Sverige (sedan de första svenska SuperCharger-stationerna öppnade i början av juli) så såg jag äntligen den första svenskreggade idag. Model S är verkligen en bil som väcker "vill-ha" känslor.
SuperCharger-nätverket i kombination med bättre batterier samt en billigare Tesla (som t.ex. kommande Model 3) kan nog skaka om fossilbilbranschen rejält.

#6
2014-08-03 13:23

Giga fabrik anspelar förmodligen på att dom skall tillverka batterier med lagringskapacitet på 35gigawatt-timmar årligen.
(bygga bilpaket på 50gwh, förmodligen 15gwh från existerande fabrik i japan )

#7
2014-08-04 08:36

Synd att det inte är Nevs och SAAB som gör detta ??

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.